Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Old Shatterhand věčně živý i dnes

Aneb: „Tvou drtící ruku bychom dnes často tak hodně potřebovali, Šarlí…“ V době psaní těchto řádků dobíhala na TV Barrandov asi nejširší ucelená série zfilmovaných mayovek. Věřím, že z mužů nad 45 let se dívala s rozechvělým srdcem většina. Ale taky mnoho mladších mužů, řada žen. Sedí u obrazovky… a v jejím lesku vidí přicházet, sebe ve věku patnáct let…

Tak by to asi za ně (za nás) písní utrefil Petr Janda.

Poselství filmů je prostě úžasné.

Jistě se najde i řada nedostatků: Po nečekaně velkém úspěchu prvního filmu Poklad na Stříbrném jezeře (1962, stále se vidím stát na chodníku u kina Vesmír a jeho nástěnek s obrázky; šli jen rodiče, já jsem podle nich na to byl ještě malý) přišly i slabší opusy. Někteří z užší party vyvolených herců si zahráli řadu navzájem těžko slučitelných postav; v jednom dílu zemřeli, v dalším filmu vesele hráli dalšího padoucha. Jiný herec - v jednom dílu voják plukovník, v dalším filmu tatáž tvář bez snahy o jiné namaskování hraje soudce. Z různých jmen na titulcích také racionální čtenář snadno dovodí, jak se po počátečním obrovském kasovním úspěchu musely o další velké peníze navzájem prát a podrážet různé skupiny „režisér – hlavní kameraman – scénárista – autor hudby…“

To vše je pravda. Ale už od malého kluka mne zajímalo, z čeho pramení můj pocit, že zfilmované mayovky jsou něco docela jiného, něco mnohem skvělejšího než stovky amerických kovbojek.

A postupně jsem na to přicházel. Mnohé záběry z mayovek měly obrazomalbu velkorysou, prostornou, přímo zemanovskou. (Myslím nápodobu geniálního Karla Zemana ze Zlína, který jak známo při natáčení scén vždy vycházel z malovaných obrazů a z nenápadné loučky za Gottwaldovem uměl tak věrně udělat celý svět a vesmír, až i Hollywood žasl.) V pozadí záběru postav byl promyšlený každý strom, potok, vodopád, skalisko, každý vrchol či úbočí vzdálené hory na obzoru. Tvůrci zfilmovaných mayovek se občas jistě inspirovali také Limonádovým Joem. V jednom momentu filmů jsem si opravdu protíral oči, zda za barpultem v saloonu neobsluhuje Vladimír Menšík; tak mu byl ten mayovský barman podobný. Zjevem, účesem, pohyby…

A hlavně: Filmoví Vinnetou a Old Shatterhand plně dostáli očekávání všech čtenářů knih; i když ty knihy byly pro mnohé z nás naprostým maximem dokonalosti a jejich protagonisté jakbysmet.

Old Shatterhand je samozřejmě ten hlavní (i když tři díly mají v titulu pouze slovo „Vinnetou“). Old Shatterhand je alter ego autora Karla Maye, on je hlavním ztělesněním lídra, člověka disponujícího starořeckou kalokagathií, vyrovnaností těla a ducha, špičkovou univerzalitou. Není to Superman ani Spiderman ani Harry Potter, kterým v kritické situaci přijde na pomoc až „nečestné“ kouzlo a oni vzlétnou, šplhají po kolmé prázdné zdi nebo kouzlí záchrannou hůlkou. Na Old Shatterhandovi je krásné, že si žádným takovým kouzlem nikdy nemusel pomáhat. Měl jen to, co je zdravý nadaný člověk schopen reálně dosáhnout špičkovým vzděláním a špičkovým tréninkem.

Šířil poselství o harmonii odměny a trestu v mezilidské komunikaci. Multikulturalista? Jistě; ale když si kdokoliv z jakékoliv rasy nedá říci po dobrém, následuje jediné možné opatření: Poslání na cestu do bezvědomí.

Bez tvrdé zneškodňující pěsti a přesné střely z pušky jsou všechna sebepromyšlenější politická, zákonná, soudní opatření ve státě nanic. Bez tvrdé spravedlivé pěsti, která umí být desetkrát tvrdší než ten nejtvrdší zlý mafián… bez takové pěsti je celá moderní společnost jako auto se silným plynem ale bez brzd.

Tvrdá pěst na politiky, kteří myslí na sebe více než na voliče. Tvrdá pěst na podvodné podnikatele i zaměstnance, na líné příživníky; na zpovykanou mládež, která více ctí svá práva než povinnosti. Coby krajní možnost po moudrém posouzení všech ostatních možností, po poskytnutí zřetelné šance na nápravu; ale důsledná a nevyhnutelná možnost, která se uskuteční vždy tehdy, když by hrozilo, že vychytralec a porušovatel odhlasovaných pravidel mohl mít lehčí život než jejich důsledný dodržovatel. Tomu je prostě třeba zabránit za každou cenu.

Poznání, že drtící pěst je nedílnou součástí právě toho největšího a nejlepšího humanismu, té největší a nejkultivovanější vzdělanosti – to je poselství Old Shatterhanda dnešku.

Sám jsem Karlu Mayovi a Old Shatterhandovi poděkoval ve dvaceti kapitolách a na sto osmdesáti stranách textu. Nejspíše víte, o čem mluvím.

Byla to první moje kniha po mnoha desítkách let, která je sice na trhu dostupná všem, ale kde jsem myslel kromě čtenářů dost i na svou životní povinnost pozdravit přes propast mnoha desetiletí největšího vypravěče všech Sasů a všech kultivovaných Němců vůbec. Na svou povinnost hluboce mayovkám čtenářsky porozumět – a toto porozumění co nejlépe vyjádřit, prokázat.

Jak se to povedlo, to ať posuzují jiní. Za sebe mohu stvrdit, že jsem si dal záležet a snažil se při psaní jako Beethoven při Deváté nebo Smetana při Libuši. Každá nota, každý akord, každé slovo, každý řádek…

A výsledný pocit?

Prostě – mnohdy bychom tě tu dnes moc potřebovali živého, Šarlí…

Autor: David Gruber | úterý 2.8.2011 13:07 | karma článku: 41,60 | přečteno: 10443x
  • Další články autora

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,31 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 27,64 | Přečteno: 302x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1084x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 497x | Ostatní

David Gruber

Jedno je jisté – rok 2023 bude rokem manipulací, urážek a sprostoty

V těchto dnech se to jen hemží předpověďmi, jaký bude nastávající rok 2023. V moři nejistot, co z toho a do jaké míry se splní, mám já jednu jistotu. Ta je vyjádřena titulkem tohoto článku.

3.1.2023 v 12:27 | Karma: 31,38 | Přečteno: 815x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik