Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je přesnost, tam se ještě dá žít

V dnešní mizérii nekázně, nezodpovědného šlendriánu, nedodržování povinností těch, co by je dodržovat měli, avšak pobírání našich peněz plnými hrstmi od těch nedodržovačů – v této neveselé situaci potěší každá kapka

přesného solidního přístupu.

V poslední době často jezdím na trase Praha – Ostrava žlutými vlaky jedné známé přepravní společnosti. I tyto vlaky mívají nejednou zpoždění – ba řekl bych, že se zpožděním nižším než pět minut jsem se při většině těchto vlakových cest setkal jen v menšině případů. Ale manažer vlaku vždy několikrát uvádí konkrétní důvod tohoto zdržení a vždy se za něj všem cestujícím nahlas slušně omluví. Stevardi a stevardky při zpoždění vlaku v chodbičkách spíše běhají než chodí a snaží se tedy na svém úseku práce to zpoždění minimalizovat.

 Kladl jsem si však otázku, zda to zpoždění je vždy zaviněno vnějšími okolnostmi, zda  nemají i zaměstnanci zmíněné populární žluté soukromé přepravní společnosti přece jen někdy menší másílko na hlavě...

Určitým dobrým vodítkem, jak tomu ve skutečnosti je, mi byly nedávné dny, kdy jsem po delší době použil od té stejné žluté společnosti spoj autobusový. Tentokrát na trase Brno – Ostrava. Autobus ve výchozí stanici přece nemůže mít žádné vnější překážky přesného odjezdu – a odjezd bude z časového hlediska takový, jak je nastavená úroveň služeb a úcta k času zákazníků  u té žluté společnosti.

Kdo žlutými autobusy častěji jezdí, ten jistě dobře zná to, co nyní popíšu. Ale mezi čtenáři bude jistě dosti těch, kteří to neznají. A i ty znalé to, koneckonců, potěší.

Autobus je přistaven na výchozí zastávce nejméně čtvrthodinu před plánovaným odjezdem. A právě tehdy začíná na obrazovce vpředu nahoře odpočet času. Digitální ukazatel s minutami a vteřinami se postupně blíží ke stavu 15:00.

Podle mne je psychologicky dosti důležité, že cestující na vteřinu přesně kdykoliv ví, „kdy už to pojede“. Jak dlouho se ještě bude stát a zda si za ten přesně poznaný počet minut a vteřin stačí ještě něco zařídit - třeba skočit si do svého zavazadla v úložném prostoru pro nějakou věcičku.

Jen jestli ten odjezd bude opravdu přesný, byl jsem zvědav...

Věděl jsem, že u tradičního státního nebo polostátního přepravce nějakých  třicet, padesát vteřin rozdílu nehraje roli, že tato diference se ještě považuje za „naprostou přesnost“, a „co bys ještě víc, ty hovado zákaznické rozmazlené, chtělo“, že? „Buď rád, že vůbec jedeš, o kafi, novinách a filmu zdarma si nechej zdát...“

Často jsem se se ženou bavil o tom, že přesný odjezd naplánovaný třeba na 10:35 nemá být ani v 10:34 a padesát sekund ani v 10:35 a deset sekund, ale v normálních seriózních 10:35:00! Odpovědí mi bývalo slitovné „kde to žiješ?“.  Uváděl jsem jí na to příklad, jediný co jsem zažil, jak jsem před pár lety odjížděl z vídeňského hlavního nádraží směrem Břeclav, Přerov a další Morava... a jak se vlak dal do pohybu přesně v ten okamžik, kdy vteřinová ručička hodinek proťala dvanáctku.

Když to jde v Rakousku a jistě i v Německu, tak proč to nejde u nás? A když to u nás opravdu chronicky nejde, tak proč mají vrcholoví manažeři těch státních či polostátních dopravních institucí větší měsíční plat než sedm tisíc korun?

No ale před pár dny v Brně to na autobusovém nástupišti u hotelu Grand zase šlo. A v naší České republice! Nevím, asi má pan řidič ještě jiný displej na očích, protože ten velký displej pro cestující je za jeho zády. Ale – když digitální ukazatel času na té obrazovce ukázal 14:58, žlutý koráb silnic se měkce zhoupnul. A když na ukazateli bylo 15:00, tak se i dal do pohybu, ostrou otočkou vyjížděl zpoza těsně před ním stojícího dalšího žlutého autobusu.

Přiznám se, že jsem byl dojatý. Všechno totiž souvisí se vším. Tam, kde se i nad maličkým půlminutovým minišlendriánem nepřesnosti mávne rukou, tam začíná skrytě a záludně postupná rakovina společnosti, která vede nakonec k fatálním negativním koncům. Tam, kde existuje vteřinově přesná zodpovědnost dodavatele za to, co si odběratel koupil, tam zasvítí malé světýlko naděje, že by to s tou společností nemuselo nakonec dopadnout zase až tak katastrofálně.

Na vteřinu přesný odjezd žlutého autobusu se toho dne opakoval i na opačné trase, tedy z Ostravy do Brna.

Stejná přesnost jako v Rakousku, hm... Třeba jednou budou u nás i stejné platy...

Autor: David Gruber | čtvrtek 28.4.2016 10:17 | karma článku: 23,51 | přečteno: 941x
  • Další články autora

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,31 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 27,64 | Přečteno: 301x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1084x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 497x | Ostatní

David Gruber

Jedno je jisté – rok 2023 bude rokem manipulací, urážek a sprostoty

V těchto dnech se to jen hemží předpověďmi, jaký bude nastávající rok 2023. V moři nejistot, co z toho a do jaké míry se splní, mám já jednu jistotu. Ta je vyjádřena titulkem tohoto článku.

3.1.2023 v 12:27 | Karma: 31,38 | Přečteno: 815x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik