(Ne)obyčejné rozhlasové zprávy naučí celý národ anglicky

31. 08. 2016 10:38:21
I dalším cizím jazykům. A to v naprosté pohodě, samovolně, krok za krokem. Nebo alespoň národ zdokonalí, odbourají hrozbu věčného začátečnictví. Bohužel tím národem není národ náš, ale...

...ale národ polský. Ten národ, který jde v posledních letech tak úžasně ve vývoji vpřed. Který po roce 2010 úspěšně staví tisíce kilometrů bezvadných, většinou neplacených dálnic, zatímco my jen desítky, draze placených. Který za posledních pár let zvedl v průměru reálné mzdy obyvatel (ne nominální, reálné) o pětadvacet procent, zatímco u nás... ech!

Prostě jsem si vzal náhradní volno za proučený celý víkend a při cestě do polských horských lázní pustil rádio. S blížící se hranicí v Těšíně vždy měním českou stanici za polskou, aby to bylo stylové a abych se psychicky rozehřál na řeč, kterou jsem se sice nikdy v žádné škole nebo kurzu neučil, ale kterou budu za chvíli používat s cílem nebýt k rozeznání od tamních rodilých mluvčích. Ke komu se totiž Poláci chovají jako ke svému, ten má veliká privilegia. Už jen v nabídce potravin je všeobecně známo, co nabídnou v exportu cizincům a co u nich doma jejich „našincům“.

Odbila jedenáctá hodina. Polské státní rádio Jedynka hlásilo zprávy. Docela stručné.

První byla o nové polské internetové mapě nebezpečí. Každý si bude moci najít, kde je nehoda, kde se vyskytují podezřelá agresivní individua, kde hrozí nějaká přírodní katastrofa...

Druhá byla o tom, jak „cestovní kancelář“ Frontex opět převezla více než šest tisíc migrantů přes moře do Evropy.

Třetí zajímavost byla o tom, proč někteří lidé pijí hodně kávy a jiní málo. Že za to může podle výzkumů nějaký gen atd.

Celkově asi tři minuty, normálka. Hlavní úžasné překvapení přišlo hned poté. Přečetli totiž tytéž tři zprávy ještě anglicky, německy a rusky.

Z hlediska vědy lingvopedie (= věda o tom, jak se efektivně učit cizí jazyky) není lepšího procvičení než takovéto. Posluchač má z mateřskojazyčné verze nazjišťováno, o co jde. A když pak totéž vzápětí poslouchá v cizím jazyce, tak mu stačí zpětně poznávat; a porozumí takto mnohem více, než kdyby musel cizojazyčnou verzi poslouchat jako první. Je to tentýž princip jako cizojazyčný film s titulky v mateřském jazyce diváka, které o zlomek sekundy předcházejí mluvenému slovu herců.

Vypadalo to, že taková je v polském rozhlase Jedynka praxe přinejmenším každý den v jedenáct hodin; možná i vícekrát denně. Tři minuty, to je asi pět set slov v dané řeči. Poslouchejte toto denně pár týdnů či měsíců – a zvyknete si tak, že po vycestování jste v daném jazyce jako doma. Můžete poslouchat všechny tři cizojazyčné verze, anebo některé ztlumit a poslouchat jen ty, které právě potřebujete.

Jistě – napadá mne ještě spousta možností, že by se to dalo třeba nahrát a pak v klidu luštit slovo od slova, psát na kartičky atd. Nebo nahlas opakovat některé fráze... Ale to už leze poněkud do času a do energie navíc...

Nicméně – čtyřikrát tři minuty denně, nebo jen dvakrát tři minuty pokud vám jde o jediný cizí jazyk – kdo na to nemá? Lituji jen, že jsem toto nezmínil v polské verzi své knihy „Jak se efektivně učit cizí jazyk“, která mi vyšla před měsícem.

Tak to je, když se ve státním rozhlase místo afér a žabomyších válek též profesionálně vymyslí něco užitečného pro lidi.

Autor: David Gruber | středa 31.8.2016 10:38 | karma článku: 25.47 | přečteno: 974x

Další články blogera

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma článku: 28.31 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.64 | Přečteno: 298 |

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma článku: 33.21 | Přečteno: 1084 |

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 497 |

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 277 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 477 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2312

Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...