Prezidentské volby jsou průtrží řečnických triků

17. 01. 2018 12:44:23
Takhle to vědí v USA již dlouhou dobu, protože tam již dlouhou dobu volí prezidenta „všechen lid“, kterýžto je třeba ovlivnit – každá strana k obrazu svému. Je iluzí myslet si, že u nás se bude trikařit méně. Maximum, co se dá...

...proti tomu udělat, je naučit se tyto triky odhalovat – a tedy jim nepodléhat.

Trikaří se právě proto, že drtivá většina obyvatelstva rozhodně není „profesory argumentačních faulů“ neboli řečnických triků neboli manipulací neboli různých druhů polopravd, čtvrtpravd až úplných lží. Ba, velká část obyvatelstva je té profesorské úrovni znalostí a rétorických analytických dovedností velmi vzdálená; ovšem má rovné hlasovací právo. A na to ti trikaři spoléhají, ha!

Uveďme si namátkou pár konkrétních příkladů takových triků:

Podsun: Trikař podsune protistraně něco, co ta protistrana takto přesně neudělala, neřekla. Karikatura činu nebo výroku protistrany je pak pro trikaře ke zkritizování hravě snadná. Pokud se napadený slušný člověk chce bránit amatérsky, pak protiargumentuje ne na základě skutečnosti, ale proti té karikatuře, což jeho pozici samozřejmě dále zhoršuje.

Příklad: Kandidát X měl jednou při otvírání komory s korunovačními klenoty virózu. A kromě toho též chronickou neuropatii. Výslednicí chronické neuropatie a akutní virózy je divný výraz ve tváři a vrávorání. Možná měl kandidát X i něco upito, ale to není na jistotu prokázáno. Protistrana trikaří tak, že ono „možná měl upito“ zkreslí na „určitě měl upito“ a „každou chvíli má na veřejnosti příliš upito“. Fandové protistrany na to „určitě měl upito“ s nadšením přistoupí. Člověk masový nevěří vědecké pravdě, ale věří tomu, čemu věřit chce a co vyhovuje jeho cílům.

Příklad na vyvážení: Kandidát Y možná byl „na chlapečky“, a protože to na něj věděla STB, tak jej nechala bez členství v KSČ za normalizace vycestovat služebně nadlouho do kapitalistického zahraničí. Měla ho v hrsti a věděla, že jej může kdykoliv kariérově zničit, kdyby onen kandidát Y nehrál podle jejich not. Skutečnost je taková, že homosexuální pedofilie kandidáta Y není prokázána, jeho možné vztahy s STB také nejsou prokázány. Trikaři protistrany udělají z „možná“ přemrštěné „jistě“. A ono „jistě“ tomu kandidátu Y veřejně podsunou. No – braňte se takovém podsunu... Že je někdo na mladé chlapečky, to dokázat lze – třeba přistižením in flagranti. Že někdo na mladé chlapečky není, to prokázat nelze. Přece nevisí nad každým člověkem celý život 24 hodin denně kamera s mikrofonem.

K podsunu dochází několika hlavními myšlenkovými způsoby; nejčastěji falešným zjednodušením, zkresleným citováním, naprostým vykonstruováním (= vymyšlením = vyfabrikováním).

Příklad jiného triku: „Kandidát X občas mluví sprostě, tudíž je celkově špatný reprezentant státu.“ To tvrdí protistrana kandidáta X. Příznivci kandidáta X mají jiný myšlenkový vývod: „Náš skvělý kandidát X si nebere servítky, takže se bude umět razantně zastat zájmů naší země, když je bude někdo závažně a hrubě ohrožovat. Bude umět dát na hrubý pytel hrubou záplatu, jak se sluší a patří.“

Pokud je kandidát Y ve svém vystupování a vyjadřování jemnost sama, zdvořilost a diplomatičnost sama, tak z toho opět obdobně jeho příznivci vyvozují velká plus. A jeho odpůrci obdobně veliká mínus. Vraťte se o odstavec zpět a dejte si tam uvozené věty do opačného gardu.

Příklad třetí: Opakovanost. Průměrný člověk z lidu obecného věří tomu, co slyšel mnohokrát, mnohem více než tomu, co slyšel jednou nebo dvakrát. Není to vynález Josepha Goebbelse – on toto komunikační a masově manipulační pravidlo jen zpopularizoval. Takže se ve předvolebním boji křičí a křičí, takže se billboarduje, masově medializuje v prime time časech, takže se zaplavuje internet fanděním tomu či onomu. A stále a stále a stále... Půlhodinka vymývání mozků těsně před volbou boduje u lidu více než půlrok běžného informačního toku v období třeba dva roky před volbou.

Mrzí vás, vážení čtenáři, že zde nefandím jednostranně tomu či onomu člověku? To mně v mé profesi nepřísluší. Soukromě v uzavřené společnosti snad, ale takto veřejně nikoliv.

Píšu zde objektivně, že neexistuje jedna jediná pravda, i když tím riskuji u mnoha čtenářů menší nadšení a menší popularitu, než kdybych konkrétně jednostranně ryl do jednoho či druhého.

Co ale pravdou nabeton je: Neexistují prezidentské volby tak špatné, tak mizerné, aby se na nich vnímavý člověk mnohé nenaučil – z umění komunikace, tedy z technik duševní práce.

A co se naučíte, to vám už nikdo nevezme.

Autor: David Gruber | středa 17.1.2018 12:44 | karma článku: 24.39 | přečteno: 726x

Další články blogera

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma článku: 28.31 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.64 | Přečteno: 297 |

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma článku: 33.21 | Přečteno: 1083 |

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 497 |

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 5.24 | Přečteno: 128 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 315 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.72 | Přečteno: 95 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.45 | Přečteno: 559 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2311

Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...