Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentské volby – o čem ještě nebyla řeč

Soudím, že jste přesyceni analýzami a diskusemi desetitisíců lidí od největších hlupáků po největší experty – o tom, co se v těchto volbách stalo a proč. A přece – o jednom z nejdůležitějších faktorů se kupodivu nikdo nezmínil.

Sledoval jsem celé dění kolem prezidentských voleb 2018 velmi pozorně. Komunikační dovednosti, pragmatické a často nestydaté mediální trikaření a obrana proti němu, motivování lidí – to je přece moje celoživotní profesní téma.

Masově se projevil psychovzorec lidského ega. Tj. mraky lidí dávaly najevo, že to ví nejlíp, jak se věci mají, kdo je vhodnější kandidát a jak tomu protistrana naprosto nerozumí a je mimo mísu.

Řada komentářů ale byla i moudrých a rozumných.

Našel jsem i spoustu typického českého drsného humoru. Namátkou:

  • Někdo navrhoval, aby zahraniční hackeři napíchli ušní naslouchátko Světlany Witowské a pouštěli jí tam místo komunikačních pokynů televizního týmu projev Milouše Jakeše z Hrádečku 1989.
  • Jiný drsný filuta psal v diskusi, že se před duelem na ČT, cituji „Václav Moravec zatáhl do předkožky“. Přeberte si to, jak chcete, ha.

Ale na úvod povídání o hlavním faktoru prezidentských voleb mi dovolte malinkou odbočku:

Když dva lidé soutěží, kdo se například dostane dříve z Brna do Prahy a jeden má dobré auto a druhý musí jít pěšky nebo jet na kole, tak je výsledek jednoznačně jasný. A ono auto je rozhodujícím faktorem a mělo by být veřejností i experty uváděno na prvním místě: „Autem to jde rychleji než silou vlastních svalů.“ Podotýkám, že ten člověk s autem musí umět a smět řídit, tedy musí mít řidičák.

Kdyby dva lidé soutěžili, kdo lépe naštípá dříví, a jeden měl dobrou ostrou sekeru a druhý jen holé ruce nebo tupý příborový nožík – kdo vyhraje? Dlužno dodat, že ten vítězný vlastník sekery potřebuje kromě nástroje též umění s tou sekerou zacházet. Vyhraje jen tehdy, když ji při té soutěži nedrží v ruce poprvé v životě.

Tedy vyhrává vlastnictví nástroje plus kvalifikace, zručnost.

No a podotýkám, tak jako to publikuji všude možně již od roku 1984, že

  • Umění vyhrát v prezidentských volbách je přece technika duševní práce (neboli měkká dovednost). Technika duševní práce, podle klasifikačního systému zařazená do kategorie „výdej informací“. A při televizních duelech do kombinované kategorie „příjem informací“ a „výdej informací“. Přičemž převládá v důležitosti ten výdej informací. Je důležité, co si duelant od moderátora a protivníka vyslechne, ale rozhodující je, co na to řekne.

No a nikdo z těch mraků komentujících a diskutujících se nezeptal (nebo aspoň jsem to i při velmi obsáhlém a pečlivém čtení nezaznamenal), zda ten který kandidát hlavy státu má klíčový nástroj úspěchu, tedy Zlatou knihu komunikace.

Fakta jsou taková, že jeden z kandidátů o ní podle všeho vůbec neví a ani jejího autora nezná. Zatímco druhý ji vlastní už řadu let. Nakolik ji využil, to samozřejmě nevím, ale jistě ji má, sám jsem mu ji kdysi podával do ruky.

Vlastník dobrého nástroje (a dobré kvalifikace, zručnosti) má situaci značně ztíženou, když proti němu hraje tým protivníka – hokejově řečeno – celý zápas přesilovku 5 na 3. Pak je to na vážkách. Ale úplně ztraceno to ani tak není – jak jsme se mohli všichni přesvědčit.

Řada komentujících a diskutujících po drobných kouscích a tápavě objevovala malé zlomky toho, co jsem publikoval mnohokrát, poprvé v roce 1990: Tedy komplexní systém řečnických triků a obrany proti nim. Triků minulých, známých ve své podstatě například od Aristotela a Schopenhauera, triků současných i těch, které třeba někdo „jakoby nově vymyslí“ v budoucnu. Předvídat všechny budoucí triky umožňuje právě systémový multimetodický přístup. Zkoušet pouhé metody, to na určení budoucnosti nestačí.

Komentátoři prezidentských voleb pracně objevovali a prezentovali, že třeba nátlak moderátorky Witowské „pane prezidente, můžete zaručit, že peníze od vašich sponzorů nepocházejí z trestné činnosti?“ je nějaká manipulace.

Ale i mladý školák, který si přečetl příslušné pasáže ve Zlaté knize komunikace, ví, že je to typický trik typu „dokažte že ne“. Dokažte, že se něco nestalo.

To samozřejmě není možné dokázat. Příjemce dotací nemá nad všemi svými donátory 24 hodin denně kamery s mikrofony.

Stejný tip triku v bleděmodrém:

Pane X, můžete zaručit, že jste se nikdy nesetkal s mimozemšťany?

Paní Y, můžete prokázat, že jste svému manželovi nebyla nikdy nevěrná?

(Rádi to používají u soudu největší hajz...é mezi právníky.)

 

Miloš Zeman na tento trik moderátorky vytáhl svůj seznam sponzorů a začal předčítat jména. Byl jako beránek, protože (podle mne velmi chytře) zvolil roli beránka na celou tuto diskusi.

Kdyby ale nehrál beránka, kdyby byl svůj obvyklý, mohl na hrubý pytel kontrovat hrubou záplatou: „Paní Witowská, můžete mi zaručit, že jste se nikdy v budovách České televize na Kavčích horách nevykálela doprostřed chodby?“

Kdyby Zeman nechtěl být tak drsný a nechtěl oplácet útok protiútokem desetinásobné intenzity, tak by asi mohl na požadavek záruky beztrestnosti dárců mírně odvětit:

„Paní Witowská, toto vám u svých dárců ani pan Drahoš ani já zaručit nemůžeme... Protože toto nemůže zaručit nikdo na světě, kdo kdy od někoho dostal nějaké peníze...“

Všimli jste si, milí čtenáři, že jsem dosud nijak explicitně netvrdil, kdo z obou kandidátů je lepší a kdo horší. Hovořil jsem jenom v rovině nástrojů a zručnosti. Nástroje a zručnost jsou rozhodujícím faktorem. Kdo je má, vyhrává, nejednou i proti přesile. Zda pak své vítězství využije nebo zneužije, to už je další.

Jsem ve své profesi něco jako opravář auta. Přijde za mnou někdo s porouchaným nebo nabouraným – a mým úkolem je uvést je do perfektního provozuschopného stavu. Jestli ten majitel po vyjetí z mé opravny pojede přes obec do 50 km/h (legální chování) nebo více (= zneužití opravy k nelegálnímu chování), to už ovlivnit nemůžu.

Nicméně celým svým životem se snažím fandit těm prvním – co pravidla dodržují. Kdo mne jen trochu sleduje, jistě už si stačil všimnout.

A na samý závěr: Ochutnávkový výcuc z nástroje na vyhrávání prezidentských voleb je v mém úplně nejstarším blogovém článku na idnesu zde. V době psaní těchto řádků měl tento článek přes 23 500 přečtení a karmu přes 45.50. Na to, že je nadčasový a nereaguje na žádnou konkrétní událost, to zřejmě není málo. Je čten průběžně každý týden už skoro devět let.

Autor: David Gruber | středa 31.1.2018 11:21 | karma článku: 31,75 | přečteno: 1921x
  • Další články autora

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,31 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 27,64 | Přečteno: 302x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1084x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 497x | Ostatní

David Gruber

Jedno je jisté – rok 2023 bude rokem manipulací, urážek a sprostoty

V těchto dnech se to jen hemží předpověďmi, jaký bude nastávající rok 2023. V moři nejistot, co z toho a do jaké míry se splní, mám já jednu jistotu. Ta je vyjádřena titulkem tohoto článku.

3.1.2023 v 12:27 | Karma: 31,38 | Přečteno: 815x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik