Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slabší angličtina – nejen Schillerová, ale i spousta dalších lidí ve významném postavení

Skandalizování úrovně angličtinových znalostí ministryně financí je podle mne příliš zlomyslné. No jo, mnozí novináři z takových „senzací“ žijí. Podstatnější je, že to není první ani poslední případ. A přitom je prosté to změnit.

Slabší angličtina řady dobře placených lidí ve významném postavení docela úzce souvisí s jinými skandály: A sice, že se často na nějakého „papaláše“ provalí, že ve škole zhusta opisoval. Což by nikdo v odpovědné pozici neměl činit nejen v diplomových pracích, ale ani v běžných školních písemkách, ani v domácích úkolech, prostě nikde. Tato neúcta k duševnímu vlastnictví druhých je typickým příčinným znakem chudších, méně vyspělých zemí – oproti těm, kteří duševní vlastnosti ctí a jsou pak lídry v inovacích a bohatství (v historii národů je zde na špici západní Evropa a především USA).

V ostatních předmětech se totiž při našem školském systému lze celkem snadno a často beztrestně „proopisovat“ k maturitě, k diplomu, ba i k doktorátu. Školní papír s kulatým razítkem jednou je – a pak už to celý život nikdo nepřezkouší. Znalosti angličtiny jsou však, zejména u veřejně činných osobností, přezkušovány pravidelně – v jejich každodenním pracovním komunikačním životě. Čím výše postavený člověk, tím více jeho pracovní angažmá přesahuje hranice naší země – no a v tom světě širém se mluví anglicky, tam je znakem gramotnosti prostě se domluvit. Bez nedůstojné berličky tlumočníka. Alespoň na úrovni FCE – First Certificate in English. Neboli na úrovni B2.

Skandální podle mne je však toto: I když až do konce roku 1989 měli naši lidé k ovládnutí angličtiny podmínky jedny z nejhorších na světě, od té doby mají podmínky jedny z nejlepších. Naše země je zemí vzniku lingvopedie – vědy o kvalitním a přitom neobyčejně rychlém ovládnutí  cizího jazyka, angličtiny pak v první řadě. S lingvopedickými poznatky – profesionální koncentrací, zjišťovací a zpětně poznávací pamětí, psychickou teorií relativity, studijním time managementem aj. a zejména matematizací studijních metod – lze stejně vysoké kvality dosáhnout prokazatelně za zhruba sedminu doby obvyklé dříve u nás a dnes i jinde na světě. Být zaneprázdněným politikem či manažerem apod., skočím po takové možnosti všemi deseti.

Lze snad prominout chabé znalosti tam, kde se jejich nositel zrovna neživí vyloženě duševní prací – třeba u vynikajícího lyžaře Stanislava Řezáče – video zde.

Podobně jako pan Řezáč prý před lety česko-anglicky blekotal do mikrofonu po přistání na kanadském letišti čerstvě angažovaný hokejista NHL Jaroslav Pouzar; jeho budoucí kanadští spoluhráči se řezali smíchy. Ale to bylo v roce 1982; uběhlo už hodně vody a pan Pouzar je zaslouženě v Síni slávy českého hokeje.

Blekotá kupodivu i docela velké procento mladé generace. Tam vidím jako příčinu to, že při studování akceptují jen námahu malou a jen občas střední. A s angličtinou se  bez soustavné velké námahy a stresů skamarádit nelze. Co je „lajkovat“ na sociální síti, ví z mladých každý, ale jak se anglicky řekne „mít rád (to like), tam už někteří z mobilových všeznalců váhají.

Takže – místo skandalizování podprůměrných znalostí angličtiny by měl náš mainstream pravidelně pokládat otázku, proč zde naši nejsou ve světě na samé špici. No ne?

A hlavně – měl by hledat správnou odpověď; není to vůbec těžké.

Autor: David Gruber | sobota 16.5.2020 11:04 | karma článku: 25,72 | přečteno: 752x
  • Další články autora

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,31 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 27,64 | Přečteno: 302x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1084x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 497x | Ostatní

David Gruber

Jedno je jisté – rok 2023 bude rokem manipulací, urážek a sprostoty

V těchto dnech se to jen hemží předpověďmi, jaký bude nastávající rok 2023. V moři nejistot, co z toho a do jaké míry se splní, mám já jednu jistotu. Ta je vyjádřena titulkem tohoto článku.

3.1.2023 v 12:27 | Karma: 31,38 | Přečteno: 815x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik