Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Okolnost, která se trikařovi nehodí do krámu, je jímbagatelizována až krajně negligována (= popřena).

Pane Gruber, já stále tvrdím, že opravdový rozklad českého školství začal už v 80. letech, čehož jsem sám dobrým důkazem. Teprve mnohem později mi v praxi někteří chytří lidé vysvětlili, že i každý jazyk má svoji strukturu a logické zákonitosti. Možná se mýlím, ale vymýšlet nová slova, jenom proto, že hezky znějí není ten nejlepší nápad. Rodná mluva by měl být trochu konzervativní a určitým způsobem stabilizovat společnost, protože má nějakou kontinuitu a vztah k našim předkům. Nemyslím, že by měl zamrznout v době národního obrození nebo na počátku novověku, jak se to stalo ve Francii s ortografií. Ona jistá stabilita a konzervativnost má svůj význam. Jen se podívejte, jak někteří lidé staví své domy popřením staletých proporčních principů a jaký je pak výsledek.

negligovat - ve Vašem případě sémanticky - "popírat" je odvozeno z latinského "neglegere" z toho latinské podst. jméno "negligentia" - nedbalost, zanedbání. (Dnes ve španělštině "negligencia" - todos los errores son productos de su negligencia = všechny chyby jsou způsobeny jeho nedbalostí). V angličtině "neglect" - zanedbávat, zanedbat, ale i zapomínat. Vaše "popírat" je v tomto jazyce "deny", "negate", "refute" tedy v češtině "negovat". Vaše "negligovat" tak překrucuje i angličtinu, změnou kmenové souhlásky - i když v ní existuje právní pojem "negligence", ale znamená pouze nedbalost.

Na druhé straně třeba slovo "čepobití" a mnoho dalších vzniklo také překrucováním, tentokrát němčiny.

Každopádně není třeba být světoví, když je možno použít jednoduchý český a plně funkční výraz - "opomíjí" a nemusí nic popírat, bagatelizovat atd :-).

S pozdravem a úctou

0 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik