Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ve vší úctě. Jen mne zaujalo: „...v mluvě i psaném projevu pak fráze; a gramatické češtinové chyby, za které by se měl stydět žák sedmé třídy“.

Pravidla českého pravopisu - čéška, češství, čeština, češtinářský, češule.

Není to poprvé co si pan Gruber, trochu podivně nebo svérázně hraje s češtinou. Můj názor je, že určitá míra konzervativnosti je nejenom zde na místě, protože do jisté míry stabilizuje společnost.

P.S. "češule" je svělé onomatopoické slovo

0 0
možnosti
Foto

Milý pane Karásku, také ve vší úctě: Přídavná jména jako češtinový, angličtinový, němčinový jsou normálně odvozena od podstatných jmen čeština, angličtina, němčina. Tak jako třeba vrba - vrbový... Chtěl jsem se vyhnout adjektivu "češtinářský" - to vnímám spíše jako odvozené od slova "češtinář". Když nevěříte, trochu prosurfujte internet. Ale více by mne zajímalo, jak si jinde a jindy "podivně a svérázně" hraju s češtinou. Ano, někdy si hraju, ale snažím se, aby případné novotvary byly přirozené - a většinou jsou v úvozovkách. Zajímá mne, jak to na různé lidi působí. Dále - plně s vámi souhlasím, že určitá míra gramatické konzervativnosti je na místě a stabilizuje společnost. A děkuji vám za všímavost a slušný diskusní příspěvek; pro jeho slušnost vám nesprávné umistěné větné čárky v jeho posledním odstavci naprosto odpouštím :-). Jinde u jiných bývají daleko horší "chybiska"...

2 0
možnosti

Plně souhlasím s popisem stavu veřejnoprávního média, jako poplatník jsem dosti znechucen vlivovými skupinami a neobjektivním informováním ČT. Jen stačí sledovat pořad pana Moravce a je Vám zřejmé za koho lobuje, což je škoda, bo jako moderátor je skvělý. No a tak je dobře , že máme i jiné kanály, ale na druhou stranu je to ztráta času k dopíďování se pravdy a někdy jí musí lépe vystihnout i zahraniční pozorovatel.;-O

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS