Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Po 20. hodině déšť se změnil ve sníh i v Beskydech8-o

0 0
možnosti

I60v63o 75Ž56á92č70e59k

3. 2. 2019 19:39

Ale dnes sníh opravdu zasypal hlavně Čechy. Aspoň tady v Brně nic.

0 0
možnosti

Kdyz se pred vice nez 100 lety na Velke Javorine zacaly konat srazy Moravanu a Slovaku, bylo to prirozene. Dnes politici tyto srazy prejmenovali na srazy Cechu a Slovaku, tak se ptam, kde se ti Moravane podeli? Asi se muselo stat neco neprirozene. Asi tak, jako kdekoliv jinde v tomto state.

2 0
možnosti
Foto

Vzhledem k okolnosti, že jsem základní školu absolvoval v letech 1955-1964 a o pojmu Česko jsme se tehdy neučili, logicky bych tomuto tématu měl rozumět jako koza petrželi. Svým selským rozumem měšťáka z většího města se však domnívám, že pojem Česko se týká celého území ČR, kdežto Čechy znamenají pouze západní polovinu ČR. Pokud se pletu, odborníci na zeměpis mně - a jak jó nesmírně rádi - opraví. ;-)

1 0
možnosti

No.. já jsem od včerejška věděl, že podle titulků bude sněžit v Čechách, koneckonců i dnešní zpravodajství na Idnes píše o tom, že sněží jen v Čechách. Podstatně častěji si nějaký zpozdilý a nedovzdělaný zprávař plete Moravu se Slezskem, viz všechny televize a rádia.

Mimochodem, pokud jste popsal části Slezska, tak Těšínsko je všechno na pravém břehu Ostravice, tedy Frýdek, Slezská Ostrava, Jablunkov i Třinec. Jesenicko je zavedený pojem pro oblast kolem města Jeseníku (tedy někdejší součást Niského knížectví) a ta patří do Slezska celá, nikoli jen část, jak uvádíte. Třetí částí Slezska je Opavsko - včetně Krnova, Bruntálu a Hlučína.;-)

1 0
možnosti

Stare prislovi zni: "Co se pokazilo napravit se da". Pokazil Gottwald svym zlocinem-zrusenim zemskeho zrizeni 1.1.1949, zopakovany Zemanem v r. 1998. Naprava, zemske zrizeni obnovit tak jak to slibuje usneseni fed. parlamentu z 9.9..1990.: O nespravedlivem zruseni zeme Moravsko-Slezke poplatnemu komunisticke totalitni praxi... Slibuje napravu. Slib splnen-dodrzen, tak jako ten z Pittsburgu z roku 1917 slibujici autonomii Slovakum.

Naprava: zrusit 14 neefektivnich, penezi danovych polatniku plytvajicich kraju a obnovit zemske zrizeni, zemske samospravy a zemske snemy. Tri zemske snemy misto ctrnacti drobounkych hovinek zamestnavajicih armadu zbytecnych ouradu. Tak to fungovalo dlouha staleti a lide s tim byli spokojeni. Nejedna se jen o penize, ale hlavne o spravedlnost.

Dodatek: Nedavno se nekdo (jmeno si nepamatuju) rozciloval, ze se o "Cesku" na Zapade pise jako o postkoministicke zemi, kdyz se nepise o Nemecku jako o postnacisticke zemi. Rekl bych: Ne docela "postkomunisticke", kdyz v CR porad jeste existuje komunisticke statni usporadani.

4 0
možnosti

Nevyjadřuji se k tomu, zda zemské sněmy mají být obnoveny, ale reaguji na vaši poznámku, že tak to fungovalo po staletí.

To je ovšem srovnávání jablek s hruškami.

Před třemi stovkami let měly ty zemské sněmy jiný význam, protože se cestovalo jen koňskými povozy a zprávy se také šířily jen tak rychle, jak to zvládali poslové coby jezdci na koních. Takže se v hlavních městech řešily jen skutečně celostátní věci, aby se nemuselo se vším do Prahy nebo do Vídně.

Dnes zrovna tenhle důvod neexistuje.

Tím neříkám, že zemské sněmy by být neměly. Jestliže si je Moravané přejí, tak proč by jim to nemělo být dopřáno? Ale když se odvoláváte na historii, tak to v téhle souvislosti není přesné. Kdysi jejich hlavní důvod spočíval v pomalém cestování a v pomalém šíření informací, nikoli v nějakém lokálním patriotismu.

0 0
možnosti
Foto

I61v70a37n 30M48a22r37e52k

3. 2. 2019 15:35

Nasněžilo jak kde, ale u nás ve "Východním Česku" včera a dnes z 60 centimetrové sněhové pokrývky odtála polovima. Zbývá nám tedy polovina. Takže stále je u nás jednou tolik sněhu než v okolí Prahy. Nikdo to ale nijak neřeší. R^

0 1
možnosti

Pokud může hokejová repre nosit na drese místo státního znaku znak cechu řezníků a uzenářů .... tak už se nedivím ničemu.:-/

10 0
možnosti

J51a77n 36R24á49ž

3. 2. 2019 14:43

Považuji za druh jisté pragocentrické zvrácenosti, že televizní zprávy na všech stanicích jsou v celostátní verzi v podstatě pražské regionální zprávy.

4 0
možnosti
Foto

,,Ta naše písnička česká". ,,Zpívejme lidičky ty naše písničky z Moravy, Slovenska, Čech. ... Až se ta písnička ztratí, ...". To by se pan Hašler divil:-/

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS