Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I13v33o 57P81l68a90č45e88k

2. 3. 2020 8:24

Obsahově Vám rozumím i mohu souhlasit, ale reálně je strašná utopie. Farář v minulosti suploval v podstatě média. Seznamoval a komentoval světové události při kázáních (některý). Ale vzdělanost národa upadá. A upadá proto, že společnost má ráda tituly, ale nemá ráda dril a "ponižování" při zkoušení. Takže souhlas, učitel má mít prestiž, jen není asi cesta, jak této prestiže v dnešním pojetí společnosti dosáhnout.

Vše se zbortilo v devadesátých letech, kdy se hlásalo, že každý musí mít stejnou šanci, bez rozdílu vzdělání, jen musí ukázat, že "umí." Ale co vlastně "umí" být loajální?

0 0
možnosti

A toto je také perla: "Tak jako dnes soudce může běžnému člověku učinit strašlivý zásah do života – několik let odnětí svobody, tak obdobně by to mohl udělat libovolnému žákovi učitel....." (Zdroj: https://gruber.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=744540) Autor chce povýšit učitele na úroveň žalobce a zároveň soudce (kat by se časem nejspíš také šiknul). Tak takovým lidem, kteří po něčem takovém touží, by snad ani nemělo být umožněno studovat pedagogiku, natož přiblížit se k nezletilým, na které mají nevyhnutelně vliv.

0 0
možnosti

Jak jste, autore, přišel na to, že do roku 1989 byli soudci, učitelé a lékaři honorováni přibližně stejně? Moji rodiče i několik dalších příbuzných byli středoškolští kantoři, tak si pamatuji, jak na tom naše rodina tehdy byla. Učitelé nepatřili k dobře honorovaným lidem, ale měli prestiž, neboť byli vzdělaní, uměli jednat s lidmi, až na výjimky neprováděli na veřejnosti nějaké excesy a nepovyšovali se nad okolí. Zvláště ti starší dbali na profesní čest. Mnozí středoškolákům zásadně vykali, neboť tím jim dávali najevo, že je považují za již dospělé a tedy očekávají odpovídající chování; ono to většinou opravdu fungovalo.

Ano, dnes je jiná doba, peníze jsou potřeba, ale samy o sobě prestiž člověka nezaručí.

1 0
možnosti

Pane Grubere, občas míváte zajímavé názory, které bych i podpořil, ale tento to není. Zase jednou lituji, že nejde dávat záporná karma.

2 0
možnosti

Úplně mě z podobných názorů mrazí, když si představím některé lidi pohybující se ve školství.... A co teprve, kdyby dostali neomezenou moc. Naštěstí doby temna jsou pryč a přibývá lidí, kteří se nechtějí chovat jako tupé ovce.

2 0
možnosti

já mám jinou odpověď na otázku z titulku : až se budou učitelé věnovat vzdělávání dětí a mládeže více, než stávkový pohotovostem za vyšší mzdy, v posledních 15 letech se z nich stala největší nátlaková skupina, která se více než vyučování věnuje politice a psaní blogů, s tím souvisí i snížení počtu předmětů, kterými jsou žáci zavaleni a tím i počty učitelů, pedagogické fakulty chrlí stovky absolventů ročně, absolventy typu gazdíka

3 2
možnosti

No nazdar, učitel může být hlupák, darebák, pitomec, ale musí mít moc a tak zvýšíme prestiž učitelů ;-D

4 0
možnosti
Foto

"V idylických časech hrávali spolu karty tři nejváženější osoby: Pan starosta, pan farář a pan učitel... " Jenže, dnes by to často byly starostka, farářka, soudkyně a učitelka... Např. na prvním stupni je 97% učitelek. Holt neznají mariáš, tak idylické časy jsou ty tam... :-)

0 0
možnosti

Nebylo to, co popisujete jako prestiz ucitele, lekare, atd., dano spise tim, ze ve srovnani se zbytkem obyvatelstva to byli "ti študovaní", tj. vzdelani lide, pricemz ke vzdelani existoval jakysi respekt?

Zatimco dnes ma srovnatelne, nebo vyssi vzdelani spousta lidi, kteri dost casto vidi, ze zejmena nekteri ucitele na svou praci nestaci?

2 0
možnosti

dobre placeni ucitele v minulosti.... neni to nejaka povera? Nebo proc deti nosily do skoly otop i pro ucitele?

Na konci 80. let skutecne nemohl mit ucitel 4-5 tisic. Napriklad nastupak na sklonku komancismu byl 1950 Kcs, to je, vzhledem k prumerne mzde, vyrazne mene nez dnes. Dnes by to odpovidalo nejakym 22 tisicum. Media uvadeji: "Nástupní plat učitele na základní a střední škole by tak podle platové tabulky měl v současné době být 28 630 Kč."

1 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik