Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ikarie XB1 má s Vesmírnou odysseou 2001 společné jen to, že v obou případech jde o sci-fi. Spousta kvalitních westernů vznikla daleko dříve, než česká parodie Limonádový Joe (jinak by nebylo co parodovat). Komedie "Pane vy jste vdova!" ztrácí polovinu vtipu, pokud je promítána s titulky, takže jde o film, určený hlavně pro českou kotlinu. Jinak ale nic proti těmto výborným českým filmům.

0 0
možnosti
MB

Tak úplně jsem nepochopila, kde je pointa. Možná, že až budu mít v krví víc kofeinu...

Robert Steiner je moc hezké jméno, řekla ta, která závidí každému, kdo nemusí při sebemenší rýmě svoje jméno dvakrát hláskovat.

0 0
možnosti
Foto

Já nevím, nevím, možná uvažujete dobře, ale já v tom žádnou tajnohru nehledám. Jde o sci-fi film, který se neodehrává v Čechách, ale v blíže neurčeném království. Proto mi přijde logické, že se herečka v podání paní Janžurové jmenuje Kelettiová a nikoli Evelína Vaňousková, že postava Eduarda Cupáka je major Steiner a nikoli major Šťovíček, a že se Hrzánův astrolog Stuart Hample nejmenuje Standa Konopásek. Pro mě je důležitější, že je to skvělý film, na který se můžu dívat stokrát a vždycky se báječně bavím.

2 0
možnosti
Foto

Zkuste se, jako "odborník na všechno", zamyslet nad tím, proč už kvalitní filmy, JAKO ZA KOMUNISTŮ, netočíme ;-D:-P

0 0
možnosti
Foto

P93e39t35r 37O85m81e38l24k19a

16. 5. 2021 21:38

Vy možná netočíte, ale jinak : Pelíšky, Kolja, Musíme si pomáhat, Fimfárum Jana Wericha, Samotáři, Je třeba zabít Sekala, Želary, Zapomenuté světlo, Ve stínu...:-) Ale klidně spěte dál s těmi "komunistickými.":-P

2 4
možnosti
SB

Když už tady píšete o pozoruhodných českých filmech, které mohly být inspirací pro zahraniční filmy na podobná témata, tak bych ještě připomněl na svou dobu naprosto jedinečné dílo "Cesta do pravěku".

Dnes různé ty Jurské parky jsou točeny s pomocí moderní počítačové animace, ale vytvoření Cesty do pravěku s možnostmi, které existovaly v roce 1955, bylo pomalu na Nobelovu cenu, kdyby se za kinematografii udělovala.

Navíc podle mého názoru je tam i inteligentní děj. Je tam rovnováha mezi inteligentním dějem filmu, populárně vědeckým ponaučením a tou položkou, kterou bych nazval "na efekt".

11 0
možnosti
Foto

Česko také umí filmy dotvářené digitálními technologiemi (to je ta Vaše počítačová animace, jen řečeno moderním jazykem).

Vezměte si na příklad Saxána a Lexikon kouzel nebo film Poslední z Aporveru... Máme k ruce světové digitální tvůrce ve firmě UPP v Praze, kde se mnoho zahraničních fimů "efektuje" právě u nás.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, v české filmografii jsme byli na světové úrovni a mnozí herci či herečky by se chytili i v Hollywoodu. Byli jsme na světové úrovni. Byli.

Tato vláda nás opět dostala na špici, ale tu negativní, nešťastnou, smutnou.

Ano, je dobré uvědomovat si, že jsme byli světoví, ale z minulosti se nedá žít, pokud ovšem ta minulost není impulsem k jejímu obnovení. Věřím, že u hodně lidí to tak je, denně si uvědomují, že můžeme být lepší, mnohem lepší. Vedle toho je nezanedbatelný počet, kterému nevadí, ba dokonce podporuje to současné chátrání ve všech směrech. Doufám však, že do voleb se jejich hejno zmenší a tahle vláda a pak i prezident dostanou kopačky.

Vám dík za pěkné téma. R^

1 1
možnosti
SB

Myslíte si, že je to věcí vlády?

Já si spíše myslím, že celosvětově kinematografie upadá.

Tato vláda má prostor pouze v České republice, ale ukažte mi, která současná například italská díla navazují na Sofii Loren nebo Marcella Mastroianiho, ukažte mi, kde Francouzi mají nového Gabina, porovnejte si současnou americkou kinematografii s tím, co i za bolševika sem šlo z USA v sedmdesátých letech.

Je to celosvětová krize. Příčinu bych hledal v tom, že v dobách, kdy jsou desítky televizních kanálů, převládají plytké nekonečné seriály.

2 0
možnosti
Foto

Ono je to mnohem prozaičtější. Film byl natáčen v době nastupující normalizace a samotný Václav Vorlíček se k jeho vzniku vyjádřil tak, že proto aby vůbec vznikl, muselo být jasné, že nemá nic společného s okupanty, kteří krátce předtím Československo přepadli. Proto kromě bizarních uniforem, kdy přilby vojáků připomínají přilby vojsk OSN, museli ještě použít jména postav tak, aby nikoho ani "nenapadla" souvislost s východním blokem,

7 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS