Žádná záhada, milá skvělá Gábino – opozice podvědomí!

„Neumím si to vysvětlit,“ pravila těsně po dnešním závodě v biathlonovém sprintu naše skvělá krásná Gabriela Koukalová. „Daleko méně se snažím, a střílím mnohem přesněji, úspěšněji. Je to pro mne záhadou.“

Nechytejte mne, prosím, v citaci Gábininých vět za slovíčko – ale smysl je přesně tento. Viz zdroj níže.

Tento psychologický jev už více než třicet let nejen že není záhadou, ale přednáší a procvičuje se v grubrovském školství již více než třicet let. Každé „děcko“, pokud na kurzu trošku dává pozor nebo trošku pozorně čte mé hlavní knížky, to zná; a touto znalostí převyšuje mnohé naše či zahraniční vědecké a univerzitní špičky, kteří kolem toho chodí jako kolem záhady a krčí rameny...

Každý můj normální dospělý absolvent kurzu či pozorný čtenář toto zužitkovává a zároveň se tím baví snad denně v komunikaci s jinými lidmi, při pracovní snaze o úspěch a osobní prosperitu.

Zjednodušeně a telegraficky: Jde o kverulanta a oponenta naších vědomých volních snah – o naše oponující podvědomí. Když na ně hodně vědomě tlačíme, tak Pan Podvědomí – devadesátiprocentní psychický ředitel našeho já – vrhá to naše já do situace opačné. Snížíme tlak – sníží se protitlak – a najednou všechno jde. Střely se trefí do všech terčů, uspějeme u zkoušky či konkurzu, zvládneme trému, rozmluvíme se plynně anglicky, ba porazíme (dámy) psychogenní neplodnost, zvládneme v konfliktu sebevědomého vzteklého nafoukance, zvládneme prokrastinaci, pochopíme princip placeba,  talismanů, hypnózy, úspěšněji si namluvíme partnerku či partnera... a máme v kapse stovky, opravdu stovky dalších užitečností.

A jsou i další dva, ještě efektivnější postupy, jak vyzrát na naše oponující podvědomí...

Toto jsou prostě multimetody neboli psychovzorce (tedy – ta o opozici podvědomí je jen jedna z desítek již známých a v naší zemi vynalezených). Toto znamená jednou se naučit a v mnoha oblastech využít. (U metod je s učebními náklady a množstvím oblastí uplatnění  1 : 1, u multimetod 1 : mnoho.) Toto je prostě v informační psychologii stejný převrat jako v informační technologii přechod od papírových notesů k iphonům.  Toto je high-tech know-how české provenience, kterým jsme mohli už dávno ohromit zbytek světa, pokud by nebylo malé české rovnostářské závistivosti. Pokud by nebylo partiček těch, kteří směli po maturitě studovat v denním studiu univerzitu a dělat oficiální vědecko-pedgagogickou kariéru...  a kteří mají dnes v ruce otěže státních vzdělávacích penězotoků a s vražednou závistí shlížejí na toho, kdo takto studovat a vědecky publikovat nesměl, ale značně je ve výsledcích bádání převyšuje...

Toto je know-how, kterým jsme mohli naučit sebe i svět matematizovat psychologické komunikační problémy a výzvy, rozložit je na „prvočinitele“, změřit dosud tak vágní záležitosti jako manipulaci, konflikty, emoce, touhy, animozity, návyky, afekty... prostě vyšvihnout informační psychologii na takovou úroveň, kam se v posledních desetiletích vyšvihly informační technologie. A zlepšit náš zhoršující se svět.

Ale – nestalo se tak. Důvodů je řada – podívejte se aspoň na prohlášení signované řadou českých velmi důvěryhodných osobností zde a zde a zde.

Mohli jsme ohromit zbytek světa...

Nejúžasnější je však to ,že stále ještě můžeme...

 

Zdroj: Přímý přenos ze Světového poháru v biathlonu, Oslo, ČT sport, sobota 18. 3. 2017, 12:50 hod.

Autor: David Gruber | sobota 18.3.2017 14:39 | karma článku: 25,96 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,31

David Gruber

Schizofrenie zdejších čtenářů

5.2.2022 v 12:51 | Karma: 25,49

David Gruber

Změna významu slova „návrh“

11.12.2021 v 11:39 | Karma: 45,46

David Gruber

Morawiecki nepodá ruku Babišovi

23.9.2021 v 15:16 | Karma: 28,72
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik