Předpoklady úspěchu – na prezidenta i jinde. Topolánek?

7. 11. 2017 12:02:07
Předpoklady úspěchu v politice, v byznysu i jinde... Dost se to prolíná. Narazil jsem na jeden moudrý souhrn vlastností, které by měla mít silná osobnost, aby svou sílu také zúročila do podoby prezidentské funkce.

Tím souhrnem je blogový článek z Viditelného Macka ze dne 7. 11. Tedy – jeho Úterní glosy. Zkušený borec, milovník všech krás a požitků života, lékař i básník, estét i politik aj., uvádí souhrn vlastností a předpokladů, které musí mít čerstvý kandidát na prezidenta Mirek Topolánek, aby v lednu příštího roku porazil ty ostatní.

Dovolím si Mackovy rady a tipy nejen pochválit a ocenit, ale i trochu rozvést. S drobnými obměnami platí i pro jiný druh úspěchu než je ten politický. Je to přece moje celoživotní profesní parketa, téma řady knížek...

  • Kandidát úspěchu se „...musí elegantně přenést přes drsné ataky...“ nepřátel, nepřejícníků, konkurentů reálných i pseudokonkurentů. Takoví zapšklíci, ničeho se neštítící, vytknou kandidátovi všechno, co udělal, včetně toho, že jí, pije, dýchá... A i kdyby nic špatného kandidát neudělal, tak si to ti darebáci vymyslí, vyfabrikují. Třeba si vycucají z prstu, že kdysi dávno „...znásilnil malé děvčátko...“ či co. A když tomu bývalému děvčátku, dnes nějaké zapšklé dospělé ženě, slíbí a dají tři miliony korun, tak ta žena s tím půjde na veřejnost - i k soudu, do médií, na internetové blogy a sociální sítě... Lživost se nejspíše nakonec ukáže, ale smrad zůstane... Velkému sebeovládání se musel po svém úspěšném návratu z vězení naučit Edmond Dantes, nyní hrabě Monte Cristo, když si hodlal přiměřeně vyřídit účty se zrůdami, které mu zničily život. Novinář Beauchamp si před ním ve společnosti trpce postěžoval, že jej jednou za revolučních nepokojů v Paříži zavřeli na tři dny a tři noci nevinného do vazby – a že to bylo pro něj hotové utrpení. „Nekonečné“ čekání na propuštění... A pan hrabě, místo aby ho pobouřeně okřikl, že si nemá co stěžovat, tak jen suše klidně společensky poznamenal, že dobře zná jednoho člověka, který takto nevinně seděl v nejtěžším žaláři více než pět tisíc dnů(!!) A pak pan hrabě s nadhledem mávnul rukou, že si to takoví Beauchampové v životě nedokážou představit – tak na co se s nimi marně rozčilovat. Najděte si někdy tu filmovou scénku a vychutnejte si, jak ji parádně zahrál G. Depardieu.
  • Kandidát úspěchu „musí mít lidi, kteří mu dopomohou ovládnout sociální sítě“. Ano, tam se odehrává významný komunikační boj. Viděl jsem statistiky, které v řadě případů změřily, že pod jedním nickem jsou v diskusích stovky příspěvků denně a desetitisíce ročně. Stranících krajně něčemu nebo někomu. Takový diskutér to tedy musí dělat na plný úvazek... Je toto reálné, aniž by za to byl plně placen?... Hloupí povrchní masoví návštěvníci internetových článků a zejména diskusí většinou hodnotí podle kvantity. Stovce lidí, kteří za normalizace z kariérních důvodů vstoupili do tehdejší KSČ, věří více než jednomu, který nevstoupil, i když si tím svou kariéru zničil. Takže – na straně toho jednoho férového musí být aspoň dvacet dalších, kteří to v diskusi vyvažují. Korunou takového snadného podléhání manipulaci je velká část mladé generace (ne všichni). Tedy lidé natolik mladí, že nezažili v rozumném věku normalizaci. A ruku v ruce jde jejich neznalost s jejich touhou suverénně negativně hodnotit. Přímá úměra – čím větší jedno, tím větší to druhé. Absolutně bez citu pro to, kde končí (svobodná) kritika a začíná (trestná) urážka.
  • Kandidát úspěchu „musí mít k dispozici tým neprofláknutých lidí, kteří dají více na zdravý rozum než na marketingové fígle a tento zdravý rozum ovšem marketingově využijí“. Také toto se dá tesat. Marketing a reklama je většinou opakovaný klam, už jsem zde o tom dříve psal. Klamavá reklama je de iure zakázaná, de facto jen kvete a bují, pomáhá darebákům a škodí férovým. Protože de facto postihována není... Pravdivá reklama je však v pořádku. A sebeobranná pravdivá reklama, která tepe zjevné nespravedlnosti, by měla být všude v médiích žádaná a podporovaná... Nejlepší je tedy kombinace dobrých objektivních kvalit kandidáta a mohutné marketingové a píárové kampaně.

Zbytek si přečtěte na Viditelném Mackovi, nechci tento svůj text protahovat nad obecně přijatelnou mez.

A kdybyste někdy chtěli být veřejně úspěšní, tak se nad tím vším zamyslete.

odkaz: http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=new

Autor: David Gruber | úterý 7.11.2017 12:02 | karma článku: 23.04 | přečteno: 917x

Další články blogera

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma článku: 28.31 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.64 | Přečteno: 298 |

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma článku: 33.21 | Přečteno: 1084 |

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 497 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 176 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2312

Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...