Kanál Odra-Dunaj vypadá docela proveditelně

19. 10. 2018 17:05:36
Velké dopravní stavby jsou chloubou řádného státu. Důkazem, že v tom státě umějí něco zorganizovat, ukáznit se při provádění, umějí být dostatečně rychlí. Že je tam dost lidí rozumějících matematice a nikoli jen humanitních kecků.

Mnohokrát mi od dětství přišlo na mysl, jaké by to asi bylo a co by to mělo za důsledky a výhody, kdyby takový kanál byl a stál, provozoval se. Různých předmětů kolem architektury, stavebnictví a velkých komplexních multioborových projektů jsem měl na svém prvním studijním oboru také dost a dost, učili to špičkoví odborníci s vizemi a srdcem...

Prokopání kanálu až do Labe mi připadalo dosti náročné, drahé, hůře proveditelné – ve srovnání s propojením pouze Odry a Dunaje. Tedy – na našem území propojení koryt Odry a Moravy, možná Odry a Bečvy.

Tisíckrát za život jsem projel vlakem a zejména autem Moravskou bránou, její reliéf mám v malíku...

Dnes jsem narazil na nejnovější studii proveditelnosti kanálu Odra-Dunaj například zde. Snadno si odtud najdete například komentující tweet ministra dopravy...

Tentokrát jsem se na téma kanál zamyslel rovnou nad mapou střední Moravy, nad okolím Moravské brány.

Mezi toky směřujícími do Baltu a toky směrujícími do Černého moře jsem najednou uviděl daleko menší vzdálenost, než jsem dříve nahrubo odhadoval bez mapy. Vezměte si třeba jen vzdálenost mezi toky menších řek – řeky Luhy (= přítok Odry) v obci Polom a řeky Bečvy v Miloticích nad Bečvou. Je to méně než 10 km!

A kdybychom vzali vzdálenost dvou potoků v různých úmořích, jednak přítoku oné Luhy a jednak přítoku oné Bečvy kousek vedle u obce Heřmanice (dejte si mapy.cz a tam to dobře uvidíte), tak od jednoho pramene ke druhému je to méně než 500 metrů!

Což by se asi našlo na řadě jiných míst světa; jenže u nás není na těch pěti stech metrech hraničního meziprostoru nějaké skalnatá ledová velehora, ale terén téměř rovinatý o nadmořské výšce pouze kolem 350 metrů. A to samozřejmě vím, že odborníci by naplánovali průběh plavebního kanálu jinudy, ještě šikovněji. Vždyť samotná Moravská brána má průměrnou nadmořskou výšku pouhých 263 metrů nad mořem. Hladina Odry v Ostravě i hladina Moravy v Olomouci je kolem 200 metrů nad mořem...

To je tak nadlidský úkol vybudovat soustavu zdymadel, která by zvedala lodi na celkem dlouhé trase (cca 50 km kanálu na délku) o nějakých šedesát, sto metrů nahoru a pak je zase nechala klesat o stejnou výšku dolů? Kolikanásobně těžší to museli mít třeba takoví stavitelé Suezského průplavu – téměř 200 km většinou přes vyprahlé pouštní souše, přes pohyblivé písky... a také to dokázali. Jsme v 21. století o tolik méně vyspělí než byly rozvojové země v rohu Afriky v 19. století?

Dnes navíce je aktuální jiná věc, souvisící s hrozícím suchem: Kolik životodárné vody by kanál Odra-Dunaj pomohl udržet v naší zemi, v zemi bez moře na střeše Evropy! Nejen samotný kanál, ale i různé přídatné vyrovnávací nádrže, menší i větší doprovodné přehrady...

Docházím k tomuto závěru: Ve srovnání s jinými podobnými projekty po světě se kanál zdá být na vybudování překvapivě snadný. I na jeho cenu by se zainteresovaní sponzoři z různých zemí a institucí složili celkem hravě, protože by si dokázali spočítat ten obrovský zisk, který jim provoz bude vynášet. Kanál Odra-Dunaj by při dostatečné šířce přece mohl být i co do významu takový „malý Suez“. A asi i co do zisků a přínosu k všeobecné prosperitě toho našeho kousku země.

Takže – ohledně kanálu co? Ne že to nejde, ale náš stát nechce ani neumí. Je příliš neakční, líný, všeobecně nepreferuje rychlost, netrestá dost přísně zdržování čehokoliv, je spíše kecací než technicky výkonný.

Vezměte si jen, jak málo trestaní jsou v naší zemi zdržující ekoteroristé při stavbách dálnic – brouk potužník štěrkový, hlodavec uchál pomněnkový, rostlina šťabajzna polní – ti by prý dopravní stavbou utrpěli malinkaté bebí, takže raději se budou lidé na úzkých cestách dlouhé roky zabíjet, mrzačit... a hlavně bude na nich páchán v milionech případů nejstrašnější ekonomický zločin, zločin ZDRŽENÍ, zločin beztrestné a nenahraditelné krádeže jejich času.

Na stavbě či nestavbě kanálu se pozná úroveň naší společnosti nad jiné jasně a průkazně. Úroveň ve smyslu rychlosti, kázně, administrativně úřední bleskovosti, pohotovostí zákonodárných a výkonných pilířů státní moci, stavebně technického umu, schopnosti organizovat, schopnosti vyladit náročné systémy zahrnující řadu profesí.

Přemoudřelé teoretické kecy nestačí.

Autor: David Gruber | pátek 19.10.2018 17:05 | karma článku: 31.40 | přečteno: 1200x

Další články blogera

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma článku: 28.31 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.64 | Přečteno: 298 |

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma článku: 33.21 | Přečteno: 1084 |

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 497 |

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 197 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 335 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 561 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2312

Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...