Důchody zase relativně klesnou

11. 07. 2019 11:32:52
Špatnou zprávu všem českým seniorům a seniorkám vyslala včera Sněmovna. Průměrný důchod od příštího roku v poměru k průměrné hrubé mzdě opět poklesne...

Jenže – dnešní MF Dnes to napsala jinak. Cituji z hlavního článku na první straně: „Dobrou zprávu všem českým seniorům a seniorkám vyslala včera Sněmovna. Průměrný důchod vzroste od příštího roku o 900 korun měsíčně.“

Že starobní důchody relativně klesají a že se v posledních letech tento jejich relativní pokles zrychluje, to je známá věc. Jen v posledních cca deseti letech poklesla výše starobního důchodu ze 43% hrubé mzdy na pouhých 37%. Přesnější čísla, ověřená ze zdrojů ČSÚ, naleznete například zde.

Tedy – nejen že se neudrží konstantní rozdíl mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem, řekněme deset tisíc korun, nejen že se ten rozdíl zvětšuje v absolutních číslech, ale ono se zvětšuje i to zvětšování rozdílu.

To vše si může při troše trpělivosti dnes každý vygooglovat a přečíst na internetu.

Širší ekonomické souvislosti by jistě byly na celou knihu – nejspíše se znalostí některých z nich blýskne někdo v diskusi; tam se to suverénními tvrzeními často jen hemží.

Co mne však přinutilo pozastavit se (chtěl jsem původně napsat „co mne však překvapilo“, ale to jsem zamítl, protože mne už v našem veřejném, politickém a finančním životě nepřekvapí nic), co mne tedy přinutilo pozastavit se, je naprosto jednostranně oslavný tón toho hlavního článku v MF Dnes. Připomněl mi dávný tón oslav splněných a překročených plánů pětiletek z padesátých let, připomněl mi oslavu různých stachanovců, sovětských rekordních dojiček Korabelnikových a podobných. Kdyby v dnešních novinách byla aspoň někde v rohu tohoto článku nějaká vyvažující poznámka, že absolutní číselný růst je jen šidítko a že relativně jde o pokles... Ale nebyla. Jen jednolitý proud ve stylu „vstříc světlým zítřkům“.

Samozřejmě si z dřívějších dob na takovéto jednostranně oslavné články ještě velmi dobře pamatuji.

Že by se dnes už jaksi samozřejmě počítalo s tak velkou matematickou negramotností obyvatelstva, že se takový článek beze studu objeví? Anebo se jím zase pracovně realizují redaktoři se špatnými známkami z matematiky a tudíž z logického uvažování? Anebo redaktoři vědí, jak se věci mají, jen s použitím autocenzury píší v takovém duchu, jak to od nich žádají jejich šéfové?

To a právě to vidím jako problém, to ohlupování lidí, tu povrchnost dnešní doby, kdy kdejaký nesmysl normálně projde... a jede se dál.

Obdobně jednostranně oslavné to bylo, když Sněmovna nedávno schválila, že nemocenská se bude zaměstnancům proplácet už od prvního dne nemoci. Ale proč živnostníkům až od patnáctého dne? Opět v hlavních médiích ani jedna srovnávací zmínka. Opět jsem postrádal titulky typu „Alarmující rozdíl v nemocenském zabezpečení zaměstnanců a živnostníků se ještě prohloubil“ apod. A proč si živnostníci neplatí nemocenské pojištění šestnáctkrát nižší než zaměstnanci, když podle statistik živnostníci stonají šestnáctkrát méně? Pojistná matematika a stanovování pojistného nemůže přece ignorovat exaktní vědu - pravděpodobnost a statistiku.

Mít při četbě a sledování médií takovéto úvahy, to přece patří k základnímu čtenářskému vzdělání...

Tak čím nás establishmet bude ještě ohlupovat v budoucnu? Kreativita toho ohlupování se zdá být nevyčerpatelná a nekonečná...

Autor: David Gruber | čtvrtek 11.7.2019 11:32 | karma článku: 46.18 | přečteno: 11294x

Další články blogera

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma článku: 28.31 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.64 | Přečteno: 297 |

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma článku: 33.21 | Přečteno: 1083 |

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 497 |

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.14 | Přečteno: 206 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 78 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 517 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 224 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2311

Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...