Co je nejčtenější na tomto blogu a proč?

28. 02. 2009 17:20:00
Cítím to takto: K nejčtenějším a nejoblíbenějším zde patří chytré, nápadité analýzy průšvihů některých našich politiků, Ale i podnikatelů, úředníků, soudců a dalších. Ty největší výlupky netřeba konkrétně jmenovat – titulky nejčtenějších článků hovoří za vše. Patří sem analýzy různých nepořádků, průserů, zmršeností, šlendriánu našeho života. Český přemýšlející občan je z těch nepořádků značně iritován (volím raději slušný výraz pro těžkou nasr..ost) – a četbou těch kritických analýz se mu uleví. Cítí v autorovi i v řadě diskutujících své duševní spojence. Tak nějak si s nimi na dálku společně ponadává. Psychicky to velmi potřebuje. A dnes už k tomu nadávání nemusí chodit do hospody – počítač má doma. A pití taky. Proč jsou ale nejčtenější články jednoho z nejvýznamnějších českých blogů svým obsahem o tolik jiné, než nejčtenější věci (a nejčastější témata společenských hovorů) třeba v Austrálii, na Novém Zélandu, ve Švýcarsku, USA, Kanadě?

Proč? Protože české země jsou stále nemocné. Po roce 1938 se to všechno začalo sypat. Po roce 1989 se zpočátku zdálo, že vše bude zase dobré, solidnost a slušnost povládne (až na běžné výjimky) tak jako za první republiky. Tak jako v necivilizovanějších zemích světa, k nimž jsme – do jejich první desítky – za první republiky pevně patřili. Ukázalo se však, že po vyříznutí hlavního nádoru po listopadu 1989 zůstalo v organismu společnosti mnoho metastáz. Některé stagnují, ale leckteré z nich bují. Na vyčuranou kreativitu totalitních dob navázaly a vykvetly coby květy zla nové a nové způsoby vychytralosti, podvůdků a podvodů, neomalenosti, nestydaté arogance, lhaní, kradení, porušování pravidel... Mladí se činí a leckteří posunují v tom nejhorším slova smyslu štafetu vychytralosti svých starších spoluobčanů výš a dále. Nové možnosti – nové zločiny.

Československo, potažmo Česká republika, prodělalo ve 20. století takový civilizační pád, jaký snad nemá v historii lidstva obdoby od zániku antického Říma. Komunismus napadl a zbídačil jako rakovina mnohé země; ale kromě té naší země snad žádnou, která před tím onemocněním patřila do civilizační špičky světa. Kolektivní vědomí Čechů ví nejspíše lépe než kolektivní vědomí (bez urážky) Bulharů či Moldavanů, co je to civilizace, co je to maximální dosažitelná špička férovosti, rozkvětu, držení slova, souladu zákonů psaných a nepsaných... Nynější střední generace to vše přímo slyšela od svých otců, matek, dědů, babiček. Ti ještě zažívali na vlastní kůži, jakým byl Čech třeba bohem pro Chorvaty, když k nim přijel – coby příslušník české střední vrstvy - na tradiční dvouměsíční letní dovolenou k Jaderskému moři někam k Dubrovníku. Ti ještě zažili na vlastní kůži, jak k bohatšímu Čechovi vzhlížel chudší Rakušák...

České kolektivní vědomí tedy nese v sobě světově největší rozpor mezi vědomím a znalostí „jak by to u nás mohlo být, kdyby...“ a „jak to u nás reálně je“. Čím větší rozpor, tím více slušného chytrého člověka zvedají ze židle jeho konkrétní projevy.

V době psaní těchto řádků dokončuji na toto téma důkladnější analýzu. S konkrétními příklady od chytrých a slušných lidí, kterých mi má profese umožnila za poslední čtvrtstoletí potkat neobyčejně velké množství, rozptýlených a nenápadně žijících po celé zemi.

Ta analýza je postavena na analogii. Zatímco stabilní civilizovaná společnost svým rozvrstvením připomíná cibuli, ta naše připomíná přesýpací hodiny. Cibuli nelze přelomit, přesýpací hodiny však ano. Čekejte tedy brzy na můj další článek, který bude mít v titulku slova „cibule“ a „přesýpací hodiny“. Věřím, že vyjde velmi brzy.

Autor: David Gruber | sobota 28.2.2009 17:20 | karma článku: 24.52 | přečteno: 2457x

Další články blogera

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma článku: 28.31 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.64 | Přečteno: 298 |

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma článku: 33.21 | Přečteno: 1084 |

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 497 |

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 353 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 292 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 511 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2312

Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...