Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte rádi moudré citáty a lidová rčení? Staňte se manažerem stamiliardové firmy

„Líná huba – holé neštěstí!“ To sedí, že? A co takhle „mluviti stříbro – mlčeti zlato“? To také sedí, to také je ono, to také je velká pravda. Ale jak mohou být pravdou vzájemné opaky? Vzájemné protimluvy? Záhada má jasné řešení.

Podívejte se ještě na další citát:

„Neřekneš-li něco včas, jak bys to neřekl nikdy.“

To je také velká pravda. Kolikrát už člověk pozdě honil bycha, a bylo mu to prt platné. Při takovémto úsloví si dobře vzpomeneme na řadu situací, kdy včasnost nějaké naší slovní akce nebo reakce byla klíčová – a kdy nám tedy nedodržení správného načasování všechno pokazilo. Tučným písmem zvýrazněný citát by klidně mohl být dobrou tajenkou dobré křížovky. Vyluštili bychom ji a pokývali hlavou, že toto asi musel někdy vyslovit nebo napsat někdo moudrý a slavný, nějaký velikán ducha.

Jenomže – podívejte se dále:

„Neřekneš-li něco na správném místě, jako bys to neřekl nikdy.“

„Neřekneš-li něco správným způsobem, jako bys to neřekl nikdy.“

„Neřekneš-li něco té pravé osobě, jako bys to neřekl nikdy.“

Hned tři velké pravdy.

Jejich jádro ovšem tkví v něčem docela prozaickém. A sice v logickém principu, že úplné mezilidské slovní sdělení má tyto parametry: 1. Nositele děje. 2. Děj samotný čili zjednodušeně činnost toho nositele. 3. Vlastnosti toho nositele děje. 4. Předmět onoho děje – tedy vůči komu (na koho, proti komu, s kým, za koho atp.) je tento děj vázán nějakou souvislostí. 5. Okolnosti děje – tedy místo (= tři rozměry v prostoru), čas (= čtvrtý rozměr) a způsob (bezrozměrný).

A proto má každá normální gramatika v každém normálním jazyce tomu odpovídající slovní druhy: Podmět, přísudek, přívlastek, předmět, příslovečné určení místa, příslovečné určení času, příslovečné určení způsobu. V našem oficiálním školství nás učitelky a učitelé těmito pojmy spíše dusili, místo aby nám ukázali, jak velké je v nich kouzlo myšlení a logiky.

Poznámka: V gramatice ještě existuje jakási kombinace přívlastku a předmětu – nazývá se doplněk, vztahuje se zároveň k podmětu a přísudku. Ale doplněk už se dá odvodit z toho předchozího. Nechci jím a podobnými detaily komplikovat jasnost tohoto textu.

Všude na světě, ve všech jazycích, tedy musí mít lidé pro ústní a písemný popis každodenní reality

  • nositele děje a jeho rozvinutí,
  • děj samotný a jeho rozvinutí předmětem a okolnostmi,

tečka. Když některá okolnost chybí nebo je špatná, jde celé sdělení do háje, jak společně dokládají čtyři podobné výše uvedené "citáty".

Jako malý chlapec jsem se divil, jak různé jazyky na naší zeměkouli, navzájem natolik různé a rozdílné, všechny mají jedno společné – podmět, přísudek, přívlastek, předmět, příslovečná určení. Ne že by to v historii někdo vynalezl třeba v Americe, Orientu, Číně – a nějaký mořeplavec to dovezl k nám (jako bavlnu, kukuřici, brambory). Ale tak nějak se to vynalezlo souběžně všude. Záhada? Nesuktečná náhoda? Kdepak!

Protože všude, kde žijí jedinci druhu homo sapiens, platí: Nějaký někdo něco dělá (s někým proti někomu, na někoho, za někoho…) v nějakém místě, nějakém čase, nějakým způsobem. A ve všech koutech světa si to ti lidé zavčasu uvědomí – a vtělí do své vědy zvané gramatika, lingvistika.

Ten první přístup, popsaný už v perexu tohoto článku, sází na jednotlivosti a na jednotlivé dojmy. Nevědomky těží z tzv. psychovzorce silnějšího okamžitě vnímaného dojmu. Neboli z tzv. „haló efektu“.

Tedy – lidově řečeno – když nám někdo předloží úsloví „líná huba – holé neštěstí“, vybaví nám náš mozek prioritně a preferenčně ty situace, kdy jsme mlčením něco pokazili. A potlačí v naší mysli ty situace, kdy jsme mluvením něco spravili, zachránili.  

A když nám někdo předloží úsloví „mluviti stříbro – mlčeti zlato“, vybaví nám náš mozek prioritně a preferenčně ty situace, kdy jsme mlčemím něco zvládli, zachránili. A potlačí v naší mysli ty situace, kdy bylo užitečné nemlčet a mluvit.

Toto je takzvaný dojmologický přístup. Ne že by byl špatný, ale je velice dílčí, neekonomický a dnes už zastaralý.

Na úrovní dnešní doby dvacátých let 21. století je ovšem jiný, tzv. systémový psychomatematický farmulti přístup. Tento přístup zde praví: v některých situacích je lepší pohotově mluvit, v jiných mlčet. A doplnit zde můžeme parafrázi biblické moudrosti: Dej mi, bože, dost pokory mlčet v situacích, kde je správné a výhodné mlčení; dej mi dost síly a odvahy mluvit v situacích, kde je správné a výhodné mluvení. A dej mi dost moudrosti, abych mezi situacemi rozpoznal, které jsou které.

Ano – pokory, síly a odvahy plus moudrosti je nám třeba.

Dojmologický přístup tedy řeší jen něco, je malinkatý výšek reality. Tak jako mechanický psací stroj s válcem, páčkou, drátěnými typy a barvicí páskou řeší ve zpracování textových informací jen něco, jen malinkatý úsek reality.

Systémový farmulti přístup řeší najednou všechno. Tak jako moderní notebook či chytrý mobil s rychlým internetem a napojením na trojkombinaci tiskárna-kopírka-skener řeší  ve zpracování informací (textových i obrazových) vlastně všechno.

A teď si představte, že přijdete do velkého knihkupectví, kde je oddělení knih o osobním rozvoji. Dva metry na výšku, mnoho metrů na šířku, snad stovky titulů. Snad všechny zahraniční a jistě drtivá většina našich jsou dojmologické (podle mého přesvědčení, podloženého ovšem mnoha desítkami let práce v oboru). Tedy – řeší jednotlivosti. Ale kdyby tam byla třeba jedna kniha farmulti systémová, položte si otázku: Nebyla by pro vás cennější než všechny ty ostatní? Proč ne, když by v ní bylo vlastně všechno to, co v těch ostatních, plus mnohé navíc…

Knihy a školení (plus poradenství, koučink…) v oblasti osobního rozvoje tím zastaralým dojmologickým přístupem vydělávají podle mého skromného odhadu jen americkým podnikatelským subjektům v USA a po celém světě nejméně deset miliard dolarů každoročně. (Nejméně sto velkých firem a společností včetně částí nakladatelství,  univerzit a výzkumných ústavů - s průměrným obratem za zboží a služby sto milionů dolarů ročně.)

Nezasloužila by si nějaká jedna jediná (proč ne česká) vědeckovýzkumná, vydavatelská a vzdělávací společnost, která by uchopila a šířila danou problematiku systémově, tedy farmulti psychomatematicky, obrat vyšší? Představte si, že jste generálním manažerem této společnosti. Takovým novým Billem Gatesem a Stevem Jobsem dohromady; ovšem nikoliv v oblasti IT, informačních technologií, ale v oblasti IP, informační psychologie.

Neláká vás to?

Autor: David Gruber | sobota 1.2.2020 14:48 | karma článku: 21,65 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,31 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 27,64 | Přečteno: 302x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1084x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 497x | Ostatní

David Gruber

Jedno je jisté – rok 2023 bude rokem manipulací, urážek a sprostoty

V těchto dnech se to jen hemží předpověďmi, jaký bude nastávající rok 2023. V moři nejistot, co z toho a do jaké míry se splní, mám já jednu jistotu. Ta je vyjádřena titulkem tohoto článku.

3.1.2023 v 12:27 | Karma: 31,38 | Přečteno: 815x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik