Kam se ztratil volební potenciál SPD?

7. 05. 2021 19:17:14
Událostí posledních hodin je zveřejnění volebního modelu agentury Median pro letošní blížící se volby do Poslanecké sněmovny. Jde o hodně, stát je přece největší dojná kráva pro lidi bažící po slávě, moci, penězích za každou cenu...

... a proto by měly být agentury provádějící předvolební průzkumy úzkostlivě nestranné. Tím, že nějakou stranu nebo hnutí úmyslně nebo z nedbalosti dají více do popředí nebo více upozadí, mohou provést i dost značnou nespravedlnost. Jistě znáte heslo „čert snáší na největší hromadu“. Takže kdyby některá strana měla v průzkumu nereálně vysoká procenta, může to s nemalou pravděpodobností zviklat nerozhodné voliče směrem k ní, směrem k její volbě. A naopak, strana nebo hnutí zlovolně nebo z nedbalosti zatlačené do pozadí může kvůli tomu voliče zbytečně ztratit.

A tak jsem si pročítal, jak interpretovaly výzkumná čísla a grafy Medianu mainstreamové sdělovací prostředky: Idnes, irozhlas, zprávy aktuálně, novinky.cz, lidovky.cz ...

V článcích mainstreamů jsem našel tu nedůslednost, co mi vadívala už dříve u lenivějších a vychytralejších spolužáků ve školních dobách. Sem tam trochu změnit slovosled textového zdroje, ale hlavě moc nepřemýšlet, hlavně to s co nejmenší námahou nějak „obšlehnout“, ať je s tím minimum práce. A až žák vychytralec a pohodlník vyroste a stane se novinářem - ať to je rychle venku na internetu, hlavně ať je čtenost, ať jsou tedy na webu kolem článků dražší reklamy, ať se sypou penízky...

Čest formulacím, které v tomto případě občas z toho novinářského pohodlíčka vybočily v pozitivním smyslu – ale soudím, že to jsou jen řídké výjimky.

Mezi grafy a čísly se uváděly nejdříve volební preference jako takové, pak volební potenciál (tj. zjednodušeně procenta od všech přesvědčených i váhavých pro danou stranu, hnutí, koalici dohromady) a volební jádro (jen ti pevně přesvědčení). Volební potenciál je číslo u každé jednotlivé strany, koalice či hnutí nejvyšší, volební preference číslo prostřední a volební jádro číslo nejmenší. Logicky.

Při komentáři k volebním potenciálům šly komentáře v maistreamech celkem víceméně popořadě od nejžádanějších volebních subjektů k těm stále méně žádaným. Koalice Piráti a STAN, ANO, Spolu... ovšem pak najednou ČSSD, KSČM, Zelení, Přísaha, Trikolóra-Soukromníci-Nezávislí...

Volební potenciál čtvrtého nejžádanějšího subjektu, s jistým vstupem do Poslanecké sněmovny, tam chyběl. O všech to bylo, jen o SPD nikoliv.

Aha, asi někdo tak hodně nemá rád SPD, že to vynechal. Asi je volební potenciál SPD tak velký, že někomu stojí za to jej tajit. Na dalších mainstreamových webech ten údaj určitě bude... pomyslel jsem si.

Ale nebyl...

Dal jsem si práci a vyhledal prvotní zdroj výzkumu – zprávu agentury Median. Viděl jsem, že všechny mnou navštívené mainstreamové portály přebíraly ten komentář k volebním potenciálům... jak? No, ne zrovna zcela bezmyšlenkovitě, ale dosti značně tím pohodlnickým nechvalně školním „obšlehávacím způsobem“. SPD v tom mediánovém komentáři procento nemá, tak si neděláme hlavu, nepodíváme se pár centimetrů vedle do grafu, hlavně ať to máme s krku s co nejmenší námahou. Jeden jako druhý...

V grafu prvotní zprávy Medianu ovšem ten volební potenciál SPD byl – a sice ve výši 16.5 procenta. Tedy ve vyšší hodnotě než je volební jádro Pirátů a STAN, než je volební jádro ANO, než je volební jádro Spolu. Jinými slovy, kdyby ty tři nejatraktivnější volební subjekty volili jen jejich skalní a kdyby SPD volili skalní i váhaví, byla by SPD vítězem voleb. Tuto variantu, i když matematicky málo pravděpodobnou, se nikdo z mainstreamových webových interpretů nenamáhal ani okrajově naznačit. A asi ani na ni při své novinářské práci pomyslet.

Mohu si coby tvůrce českého racionálního čtení jen povzdechnout, jak jinak by to vypadalo, kdyby se mu naučily, ovládaly je a denně používaly široké vrstvy lidí... Každý by si všiml, vyhodnotil by si to - a nebylo by třeba psát tento text.

Chtěl bych ještě dodat, že nejsem neměnný skalní volič SPD ani jeho zarytý odpůrce. Jako učitel bych měl být navenek nadstranický a volit vždy nakonec podle aktuálního vývoje situace – té veřejně známé i té zákulisní, kterou znám díky své profesi a svým žákům velmi nadstandardně.

Takže berte tento můj text jen jako nápravu stavu, kdy všude možně chybělo jedno nikoliv nevýznamné číslo.

Šťastnou ruku při volbách!

Autor: David Gruber | pátek 7.5.2021 19:17 | karma článku: 36.28 | přečteno: 1443x

Další články blogera

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma článku: 28.31 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.64 | Přečteno: 298 |

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma článku: 33.21 | Přečteno: 1084 |

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 497 |

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 261 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 447 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 332 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2312

Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...