Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedvědi, koncert na Strahově – a organizátor Petr Novotný

Dne 21. června 1996 vyprodali Jan a František Nedvědovi strahovský stadion. Na jejich koncert se prodalo dobrých sedmdesát tisíc lístků. MF Dnes uvádí, že „…nikomu jinému se velký strahovský stadion vyprodat nepodařilo". Jenže...

Jenže ohledně toho vyprodání chybí ještě jedno klíčové jméno. Podle mne vyprodal strahovský stadion Petr Novotný. Ano, ten lidový bavič jednoduššího střihu pro široké masy. Ve skutečnosti však geniální podnikatel, nesmírně chytrý člověk s velkým všeobecným přehledem. Já bych spíše napsal: Nikomu jinému než Petru Novotnému se velký strahovský stadion vyprodat nepodařilo.

Protože jsem dlouhá léta s Petrem spolupracoval velmi úzce, docela dost od něj i o této akci vím. Kromě jeho nejbližší rodiny jsem asi jeden z velmi mála s takto podrobnými informacemi. Takže je nejspíše mou povinností to zveřejnit. Jak říkal ve Vesničce střediskové Rudolf Hrušínský (parafrázuji): Když je člověk (téměř) jedinej, kdo to ví, tak to prostě všem sdělit musí.

Ten příběh vyprodaného strahovského stadionu jsem do detailů od Petra slyšel již před více lety. Pokud v něm tedy budou určité nepřesnosti, doufám, že mi Petr i čtenáři blogu odpustí. Podstatný je smysl, duch, spirit celé té akce. A ten budu reprodukovat věrně.

Byla polovina devadesátých let, v šoubyznysu mezi zpěváky doba cédéčková. Ještě zdaleka nebylo možné a nebylo zvykem najít všechno na youtube na internetu, a tak se cédéčka pěveckých hvězd prodávala ve velkých nákladech. Jenže, taky se ta cédéčka mohutně načerno množila, vypalování kopií jelo jako na  běžícím pásu. A tehdy Nedvědům vyšlo nové dvojcédéčko; cena, pokud si vzpomínám, kolem čtyř stovek. Jak to udělat, aby se co nejvíce omezilo jejich černé množení (a tudíž okrádání autorů a interpretů) v řádu desítek tisíc kusů?

Petr Novotný měl nápad přiložit ke každému dvojcédéčku vstupenku na živý koncert bratří Nedvědů. Kdo si to koupil legálně, měl i platnou vstupenku. Kdo vypaloval načerno, ten vstupenku neměl.

A teď – kde koncert Nedvědů uspořádat, když cédéček se s touto fintou prodá možná ke sto tisícům kusů? Petr Novotný měl šíleně vypadající podnikatelský záměr objednat si celý velký strahovský stadion. Nikdo s ním do toho projektu nechtěl jít; i velcí podnikatelští ranaři, kteří jindy byli ochotni i hodně riskovat, mu odmítali spolupráci, spoluzodpovědnost. Zůstal tedy na to sám. Jeho dobrá manželka se s ním chtěla rozvést, když do toho půjde. Navíc byl v té době podnikatelsky nikoliv s.r.o., ale OSVČ, podnikající fyzická osoba, takže za případný krach té akce, za mínusový hospodářský výsledek, by býval ručil celým svým majetkem.

Petr však do toho šel – a začal to zařizovat. Administrativy bylo mnoho, přemnoho. „Pane Novotný, vy chcete udělat akci, na níž bude na jednom místě více než padesát tisíc lidí? A bude to končit po dvaadvacáté hodině?“ zeptal se jeden úředník. „Ano, možná i hodně přes padesát tisíc.Ano, lidé se nejspíše budou rozcházet ještě dlouho po desáté veřer.“ „No to ale musíte zařídit, ať pražské metro jezdí o dvě hodiny déle než normálně…“

Tak šel Petr na Metro; tam mu řekli, že to půjde, ale za tolik a tolik set tisíc poplatku. Platí se předem, samozřejmě. A kdyby akce nevyšla, nic se nevrací.

Obdobná pálka byla za to, že bude toho večera v pohotovosti policejní pohotovostní pluk. Tolik lidí na jednom místě, že… co kdyby se něco semlelo? Předpis je předpis. A opět musel Petr ze svého předem zaplatit nevratnou zálohu obdobné výše.

A takových pastí na jeho cestě za koncertem bylo ještě vícero. Po přesné částce za vlastní pronájem Strahova jsem nikdy nepátral – ale uvědomuji si, že jen jeho kapacita je řádově vyšší než třeba u našich největších zastřešených arén.

No – zkrátím to, koncert se uskutečnil. Neupírám na tom obrovském počtu diváků zásluhu bratrům Nedvědovým; byli tehdy na vrcholu popularity. Ale tipuji, že kdyby šlo o koncert jiného špičkově populárního zpěváka nebo skupiny, tak by počet platících diváků mohl být obdobný. Záleželo na špičkově schopném a extrémně odvážném organizátorovi, pořadateli.

Protože Petr Novotný zůstal sám na tíhu rizika, byl zaslouženě sám (nebo ten hlavní) na výnos z celé akce. A právě tím výnosem se přehoupl finančně mezi lidi, co jsou za vodou. Poctivě, zaslouženě.

Jistě mu rozhodujícím způsobem pomohl jeho celoživotní nezdolný optimismus, pozitivní myšlení … psychologicky nejlepší reakce na černý okamžik jeho života na konci šedesátých let. Devadesát devět lidí ze sta by něčím podobným bylo udoláno; jej to posílilo.

Pár slov na toto téma jsem také ztratil v televizním pořadu Třináctá komnata Petra Novotného. A jsem rád, že u tak velkého extraverta, u člověka, který na společenské úrovni „znal snad všechny“ ve svém oboru, mohli v tomto pořadu nahlédnout do nejhlubších hlubin jeho duše jen pouzí dva lidé: František Ringo Čech… a David Gruber. Jistě se videozáznam toho pořadu dá vygooglovat.

Posílám tedy dnes veřejně na dálku obdivný pozdrav Petrovi do Řeporyjí. Tak jako jeho zorganizování koncertu Nedvědů jednou vejde do ekonomických učebnic marketingu, tak jeho stále optimistické životní naladění jednou vejde do učebnic psychologie.

Autor: David Gruber | úterý 20.7.2021 11:52 | karma článku: 42,84 | přečteno: 8370x
  • Další články autora

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,31 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 27,64 | Přečteno: 301x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1084x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 497x | Ostatní

David Gruber

Jedno je jisté – rok 2023 bude rokem manipulací, urážek a sprostoty

V těchto dnech se to jen hemží předpověďmi, jaký bude nastávající rok 2023. V moři nejistot, co z toho a do jaké míry se splní, mám já jednu jistotu. Ta je vyjádřena titulkem tohoto článku.

3.1.2023 v 12:27 | Karma: 31,38 | Přečteno: 815x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik