Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Váš článek mi poněkud připomněl metodiku vytvoření si jakéhosi imaginárního protivníka, kterému cosi vložíte do úst, a pak to kritizujete. Řekl bych, že spolehlivějším a také serióznějším přístupem je rozporovat názory konkrétního člověka. Kdo spatřuje v nevzdělaných lidech lůzu? Kdo označuje za burany všechny, kdo žijí na venkově? Znáte někoho takového? Pokud ano, kritizujte jeho, a ne nějaké abstraktní „JE“.

Osobně jsem si nikdy nevšiml, že by šikovného a pracovitého řemeslníka, který umí jen mateřský jazyk, nečetl Platóna a neumí vyřešit kvadratickou rovnici, někdo považoval za burana nebo lůzu. Tyto ošklivé výrazy se mnohem více váží k etice, k chování, k životnímu stylu a, chcete-li, k vyznávání určitých hodnot. Buranem tak může být městský člověk s akademickým vzděláním prostě proto, že se tak chová. A opačně, kromě znalosti výroby vína nevzdělaný vinař bývá zcela obecně respektován a ctěn.

Kvalita člověka se totiž nezakládá na vzdělání, respektive vzdělání je pouze jednou z více kvalit. Chytří lidé to vědí a blbcům je to jedno.

12 4
možnosti
Foto

Myslím, že až tak úplně nemáte pravdu. Vzdělaný, či bohatý člověk jistě dobře ocení práci šikovného řemeslníka, ale většinou ho nikdy nebude považovat za sobě rovného, i když se tím, podle vás i mne, dostávají do pozice těch zmiňovaných blbců.

3 1
možnosti
MS

"Společně to dáme" je vcelku běžně používaný výraz a s gramatikou nemá nic společného. Je ovšem potřeba najít hůl, tak se to použije. Rv:-/

6 5
možnosti
MK

Omluva, znaménko obráceně, i u p. Marka.

2 0
možnosti
EH

Z diskuzí jsem neměla pocit, že by antizemanovci trpěli přemírou inteligence a rozhledu.

Nejobvyklejší argument - Zeman lže a kdo ho volí, je lhář. Je to hezká sofistika, založena na tvrzení, že se Zeman snaží všechny oklamat nepravdivými tvrzeními. Někteří ani nerozeznají sarkasmus od nepravdivého výroku.

Další argument - je to alkoholik. Správný antizemanovec zřejmě ví, kolik náš prezident denně vypije alkoholu.

- je sprostý. Ano, párkrát řekl slovíčko, které se nehodí do massmédií. Nevšimla jsem si však, že by se nějaký státník urazil nebo komentoval jeho buranství.

- je arogantní a neumí odpouštět. Tohle je soukromá válka mezi ním a novináři. Tady uznávám, že by měl ubrat.

Argument pro volbu Drahoše? Je slušný. Ano, toto stačí českým inteligentům jako kvalifikace na prezidenta.

14 2
možnosti
Foto

A měl jasný program. A ne sám. Onu úderné ANTI!;-D

4 0
možnosti
PB

..... a k temu všemu taky umím uřezat prkno a stahnout králíka,- to taky dávám[>-]!

4 3
možnosti
JS

Je to ubohoučké

2 1
možnosti
VF

Řadový člověk, ovládající vše, co je třeba, "usměrnil" manželku. Volila jinak.

1 0
možnosti
LV

To si děláte legraci? Docela by mě zajímalo, kolik z těch Vámi vyzdvihovaných lidí z venkova ví, proč je sací výška čerpadla omezena 10 metry (v praxi spíše osmi, vzhledem ke ztrátám a typu čerpadla, které bývá většinou lopatkové). Nebo jaké je napětí mezi fázemi ve voltech.

Ostatně kolik z nich ví, že sloveso "dát" je dvoupředmětové? Kolik z nich je schopno na tuto otázku odpovědět, aniž by muselo překliknout zpět na článek?

5 6
možnosti
Foto

Oni nejsou negramotní. Nakonec praxe, stejně jako zkušenosti jsou nepřenosné. Jinak u všeho bývá i návod. Občas i v ČJ.;-) Že mnozí i s titl. sami sotva zatlučou i hřebík, to je též známo. Leckterý dřevorubec i bez studia, dokáže určit výšku stromu pomocí třeba i krabičky od sirek, a ví, jak a kam jej položit. Jiní zas i k ,,zúhlování" do ,,pravého vinglu vědí, jak použít obyč. provázek, a nemusí ovládat ani deskript. geometrii. Atd.;-D Ale o ničem jen z toho to není. Bývá to o tom, co je používáno, a kým, ke ,,správné argumentaci";-)

7 0
možnosti
Foto

R^;-) Když je přesvědčen ,,někdo" za přitakávání jiných, že ,,to dá", tak těžko mu to, i jim, vymluvit. Jinak je to obdobné jako s oním obligátním ,,nestíhám";-)

4 0
možnosti
KT

Ne, to je rozdíl nestíhám něco, nic. Jde jen o nevyjádřený předmět, vazba tedy nemůže být chybná.

1 0
možnosti
VD

Nad lidskou blbostí se taky nedá zvítězit. Ale nikdy se nesmí přestat proti ní bojovat. (Jan Werich)

:-)

4 0
možnosti
Foto

Ta lidská zloba, která vyvěrá z lidské blbosti a tuposti, ta je věčná(J.W.R^). Dále pak viz.výše uvedené;-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik