Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

T není nic objevného. My, dnešní padesátníci, se prostě musíme připravit na to, že náš důchod bude třeba jen 20% průměrné mzdy. To je taky asi jediná "důchodová reforma", kterou lze vymyslet. Jen by se to mělo férově říci dopředu, aby s tím všichni mohli počítat.

1 0
možnosti
KS

já s tím počítám, aniž by mi to někdo férově řekl

4 0
možnosti

To je nesmysl rict, ze neco klesne ve srovnani s rustem neceho jineho.

Jejda, zase mi klesla mzda, loni jsem mel 20 000 a letos mam 25 000, i v realu si koupim vic... no jo, ale sefovi to narostlo vic, tak mne to kleslo. :-)

Co navrhujete? Dostat duchodovy ucet do deficitu jako za Kalouska, at to dela vyssi podil prumerne mzdy? Pocet duchodcu roste, je logicke, ze nemuze byt u stejnych odvodu stejny pomer k prumerne mzde. Tak muzeme zvednou socialni pojisteni... to chcete? Ale pak zase bude Babis zvedat "zdaneni prijmu", ochuzovat lidi.

Navic... jedna cast odpurcu Babise nadava, jak Babis uplaci duchodce, a druha nadava, jak malo duchody zvysuje, ze klesa podil na prumerne mzde.

Pockejte si na volby.

5 3
možnosti
RC

Nesmysl? Takze kdyz se premier chlubi poklesem zadluzeni, tj. pomerem dluhu k HDP, tak taky rika nesmysl???

5 0
možnosti
ŠB

Tie mediálne kecy o tom, aké sú schválené zákony super poznám. Naposledy príklad zo SR, kde zmenili valorizáciu dôchodkov príslušníkov silových zložiek z percentuálneho rastu inflácie na konštantnú hodnotu za každý odslúžený rok. Novinári to tiež prezentovali ako úspech a rapídne zvyšovanie výsluhových dôchodkov - a mnohí poberatelia im to žrali. Čo na tom, že v skutočnosti zhruba 50 % poberateľov dostala menej, ako by dostali podľa inflácie a skutočné zvýšenie sa týkalo len nejakých 20%.

0 0
možnosti
RK

R27a69d98e24k 81K64o90h33u86t

11. 7. 2019 20:57

Kdo by měl prvních 14 dní platit OSVČ tu nemocenskou? Zaměstnancům to platí zaměstnavatel, a samozřejmě kvůli tomu rodiny majitelů nežerou trávu. Musí ve firmě vytvořit podmínky, aby tu nemocenskou bylo možno platit. Také se o něco snížily odvody určené k pokrytí nemocenské. Jo a oni zaměstnanci odvádějí ze svého příjmu o dost vyšší odvody na nemocenské než OSVČ. Tak nešiřte oblíbené bludy o chudácích OSVČ. Je to jejich boj, a pokud se domnívají, že zaměstnanci jsou na tom lépe, tak proč furt chtějí trpět a nestanou se také zaměstnanci.

5 7
možnosti
Foto

Zaměstnanci NEodvádějí na nemocenské ani ťuk! NEodvádějí ani na státní politiku zaměstnanosti. Odvádějí pouze na důchodové pojištění, a to 6,5 % z hrubé mzdy. No, teda on to odvádí vlastně zaměstnavatel, který jim to strhne.

Takže si to shrňme: To zaměstnavatel odvádí Správě sociálního zabezpečení NEMOCENSKÉ za své zaměstnance. A když mu zaměstnanec omarodí, tak místo aby to platila ta Správa sociálního zabezpečení od prvního dne (platí až od 15. dne), tak těch prvních 14 dní musí platit zaměstnavatel. A ještě si musí sehnat a zaplatit náhradu za toho chybějícího zaměstnance. Takže těch prvních 14 dní platí zaměstnavatel vlastně třikrát!

3 1
možnosti
RC

Vidím, že babiš některé lidi totálně zblbnul. Přestože jsem tady dal odkaz na stránku, kde si každý může ověřit, kdo kolik přidával, tak mě v diskuzi mínusují diskutéři za to, že jsem napsal, že 40 Kč valorizace za Kalouska je lež. Tak ještě jednou: babiš o důchodech lže. A lže opakovaně.

13 6
možnosti
Foto

Je smutné, že někteří důchodci místo aby se podívali na své každoroční výměry, raději věří těm Babišovým lžím.

Těch 40 Kč základní výměry + 0,00 % procentní výměry se přidávalo v roce 2016, kdy byl Babiš ve vládě, a to navíc ve funkci ministra financí.

6 3
možnosti
PB

P61e60t98r 34B19u77r58i67a43n

11. 7. 2019 18:17

Souhlas, karma.

6 2
možnosti
RC

Je smutne, jak casto se v diskuzi opakuje Babisova lez o 40 korun za Kalouska. Ve skutecnosti 40 valorizoval Babis!! se Sobotkou v roce 2016.

Za Kalouska to bylo vzdy pres 100, v roce 2008 dokonce 820, coz bylo az do letoska maximum.

Za pet let ANO ve vladach se valorizovalo skoro o 2000 Kc, ale za Kalouska jen o 95 korun mene. Jsou to roky 2008, 9, 11, 12, 13, viz posledni graf na strance

https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/statni-rozpocet/hospodareni-systemu-duchodoveho-pojisten

12 3
možnosti
JP

J80i33ř63í 56P63a73u66l

11. 7. 2019 18:48

Bylo by dobré uvést i částky nad povinné, tj. zákonem dané zvýšení důchodů, tj. nad částku, o které nemohl svobodně rozhodnout ani Kalousek ani Babiš,, tj. rozdíl mezi celkovým a "mandatorním" zvýšením, pro vás to určitě nebude problém je najít.

2 0
možnosti
KS

Snad každý pátý příspěvek tady hodnotí rozdíl mezi čtyřiceti korunami za Kalouska a devíti stovkami za Babiše. Přispěvatelé ale nějak neberou v potaz, že za tehdejší důchod jste si koupili polovinu toho, co za průměrnou mzdu. A dneska si za důchod koupíte třetinu toho, co za průměrnou mzdu. Tehdejší důchodce nebyl oproti dnešnímu pracujícímu takový žebrák.

10 3
možnosti
KS

A navíc nepřidal devět stovek, ale jen dvě. Pět stovek mu nařizuje přidat zákon.

2 1
možnosti
JS

Máte pravdu. Chce to Kalouska, přidat 40 Kč a důchody opět porostou.

9 8
možnosti
KS

Za Kalouska byl poměr průměrné mzdy a důchodu rozhodně menší ve prospěch důchodu.

5 1
možnosti
VH

Udržet rozdíl mezi hrubou mzdou a důchodem absolutně (tedy např. 15 tisíc) by byl arci nesmysl. Představte si, že byste chtěl udržet rozdíl již od roku 1993 (ty zhruba 4_000!). Vzhledem k vývoji mezd i inflace jsou údaje udávány v procentech a jen tak mají porovnávací hodnotu.

0 0
možnosti
JS

Udržet rozdíl mezi hrubou mzdou a důchodem je pochopitelně nesmysl. Ovšem udržet procentní podíl průměrného důchodu na hrubé mzdě považuji za projev slušnosti vůči důchodcům. Problém ovšem je, co s těmi OSVČ atd, kteří na důchod nic nepřispívali, mají pod strožokem miliony a nyní by ještě chtěli průměrný důchod.

4 3
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik