Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K30a62r44e56l 73C80a71c26h

7. 9. 2019 16:24

No nevím. Popisujete dobu roku 1970 a tak bych snad tu přehnanou přísnost mohl připisovat normalizaci. Nebyl jsem nikdy na týdenní bramborové brigádě, ale musel jsem absolvovat dvě chmelové. První v roce 1961 a druhou v r. 1962., obě v Žalhosticích poblíž Lovosic. Na chmelnice se dojíždělo z Lovosic motoráčkem. Denní norma byla stanovena na minimum 8 věrtelů, přičemž odměna za 2 věrtele se strhávala za oběd z cementárny v Čížkovicích. Kdo 8 věrtelů nenačesal, nebyl za trest vpuštěn do motoráčku a cestu nazpět do Lovosic měl, dle profesora absolvovat pěšky. Sobě jsem dal normu 4 věrtele , 2 na oběd, 2 navíc a dost. Když jsem načesal koš a odnesl k měrce na věrtel, tak vše co bylo nad tuto míru jsem nasypal do koše vždy nějaké hezké spolužačce. Nazpátek mě na štangli svého kola vozil spolužák, dnes vážený historik, Standa Chytka. Vše přes zjevnou nevoli, ale i bezmocnost, našeho třídního profesora. Uznávám, že to byla blbá frajeřina. Za celou brigádu jsem si vydělal kolem 40 Kčs. Asi jsem peníze nepotřeboval.

8 0
možnosti
Foto

No... byla to blba robota, ale bylo to nadherne. Aji bramborove, aji chmelove brigady. Ale ja sem je zažil až od prvni pulky 80. roku. A to už nebyly enem chleby ze syrem. Myslim, že zrušenim tohoto otroctvi zme dnešni děcka o mnoho ochudili...

13 0
možnosti
MK

Hlavně by někteří naživo viděli ženy :)

3 0
možnosti
MK

Na tyto brigády jsem jezdil rád. Ne kvůli těm brigádám, ale kvůli holkám. Tenkrát nebyl Pornhub, takže jsme nesledovali, ale přímo konali. Joj, to je snad jediná věc, kvůli které bych chtěl určité období v komunismu znovu prožít.

6 0
možnosti
JK

Taky to tak s naším národem dopadlo.

0 1
možnosti
SN

:-).....Popsal jste to přesně, tak to bylo! Žádný se neodvážil protestovat. Učitel.....mohli jsme si myslet cokoli, ale poslouchat jsme museli! Dnes.....je to rozval, trpěný a hlavně podporovaný ! R^R^R^

6 0
možnosti
PB

Zkrátka se vám v otroctví líbilo.

5 5
možnosti
IN

Také si pamatuji školské brigády, nejen ty bramborové. V době, kdy ještě nebyly kombajny a jiné stroje na česání chmele, jsme trhali šištice na věrtele. Na mzdu si ani nepamatuji, jen jsme svorně prohlašovali, že nikdy nebudeme pít pivo, protože na svačinu byl chleba s pofiderní marmeládou s hořkou příchutí od nazelenalých rukou. Jen ty letní brigády od pondělí do soboty nedaleko Rozvadova byly snesitelnějí.V neděli jsme měli družební odpoledne s pohraničníky, kluci se naučili rozebírat zbraně a střílet. Na mytí ve studené vodě u pumpy a spaní na slámou naplněných pytlích jsme si nestěžovali. Asi jsme měli skromné nároky.:-)

7 0
možnosti
KT

Nás ale bramborové i chmelové brigády bavily.

11 0
možnosti
PB

I dnes vyhledávají mnozí submisivitu a otroctví. A ještě jsou ochotni si za to platit. To ovšem neznamená, že to není submisivita a otroctví.

1 4
možnosti
PB

Váš popis se mi zdá až nereálně přísný.

Povinné brigády za komunistů bylo otroctví v praxi.

3 6
možnosti
JK

Kolik to je dnešních peněz? Navíc mám pocit, že takové akce slouží k vydírání zaměstnanců. Buď budete držet hubu, nebo vás nahradím studenty.

0 5
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik