Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

"Navykli jsme si prostě ukázněně poctivě soustavně pracovat a nereptat – a celoživotně pohrdat těmi, kdo se jindy při jiné fyzické práci třeba celých pět minut opírají o lopatu."

Zdroj: https://gruber.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=727178

Vy zase přeháníte Rv

0 0
možnosti

Na bramborové brigády jsme chodili do sousedních obcí už od sedmé třídy. Obvykle pěšky tam i zpět, pracovali jsme šest hodin, svačina chleba s máslem a čaj (ten dle libosti), po práci oběd (bez polévky). Mzda 10 Kč/den. Mohu doložit zápisy v žákovských knížkách o přijetí peněz, rodiče to museli podepsat.

To mi na komunismu vadilo z všeho nejmíň.

O něco horší to bylo na střední: po celý první ročník jeden den v týdnu práce zdarma v poměrně vzdálené fabrice, takže vstávání kvůli dopravě ve čtyři, návrat domů v půl čtvrté odpoledne.

Přidělení k nejšpinavější manuální práci. Jídlo z domu s sebou. Naprosto ztracený čas.

0 0
možnosti
MK

M18i69l24a40n 42K79e21s53l

7. 9. 2019 22:27

Do gymplu ve Šternberku jsem chodil kolem roku 1950.Sbírat brambory a trhat len jsme jezdili ze Šternberka na sever jednotit a a sklízet řepu na jih.Brigády byly celkem oblíbené,ulili jsme se z vyučování a vytahovali trika před kočkami.Jezdili jsme na náklaďáku v sedě na korbě přikrytí plachtou.Řádně namačkaní, kluci na holky a obráceně.Žádné galeje brigády nebyly.Jídlo nebylo špatné i když někdy ve zvláštní kombinaci- knedlíky blbouni v kusu,rajská a uzené.Ke svačině bylo někdy mléko někdy ondrášovka obojí s mazaným chlebem sádlem.Byli jsme mladí,zdraví proč se ulejvat.

3 0
možnosti
JK

zacal jsem chodit do prumyslovky v Praze koncem 60. let a co se tyce chmelove brigady, tak to tam bylo velice citlive tema. V roce 1966 se skola ucastnila (jako kazda jina) chmelovych brigad a proto se i tenkrat jelo na chmel a 10 studentu uz se nikdy nevratilo domu. Bylo to zname zeleznicni nestesti v Destnici 1966. Na wiki je to kratce popsano a je tam i odkaz na televizni porad, ktery to tematizoval.

Ja tedy kdyz slysim chmelova brigada, tak si vzdycky vzpomenu na tohle nestesti.

1 0
možnosti

Nejlepší brigáda byla na máku. To se člověk nemusel ohýbat, jen šel a ulamoval makovice. Jinak ty středoškolské bramborové brigády byly procházkou růžovým sadem proti stejným brigádám na vojně. Ty měly snad jedinou výhodu v tom, že na konci řádku, kterým jsme byli hnáni svinským krokem, čekal místo čaje lahváč 8 stupňového piva.:-)

1 0
možnosti
JK

To co je popisováno v článku zní jako robota s naleštěnými kecy typu socialistický tohle, jídlo se spontánně neobjevuje v obchodě.

2 0
možnosti
Foto

I81v85a54n 72M14a69r78e74k

7. 9. 2019 17:31

No, já mám na bramborové (a jiné brigády) trochu jiný pohled. Chodili jsme na ně jako studenti sice ne na Bruntálsku, ale v sousedním Šumpersku, v lokalitách obcí Rapotín a Vikýřovice v létech 1965 - 1966 - 1967. Byly to brígády "bramborové", práce v lesní školce, a vybudování průseků pro stavbu lesní cesty na úbočí hory. Celkem jsme se na tuto činnost vždy těšili. Byla to "ulejvka" ze školy, zažila se hromada srandy, jak mezi námi, tak s učiteli a pro nás "chudobné studenty" i příležitost vylepšit si svou bídnou finanční situaci. Nepřipadal jsem si tehdy jako "totálně nasazený" jak se nás zde mnozí (hlavně ti, kteří o té době nemají ani potuchy) přesvědčit .

Jiná věc je, že tehdy v těch létech tyto vesničky byly opravdu kvůli vysídlení ve strašlivém stavu. Pohled na křovím a lebedou zarostlé zříceniny domků a hospodářství mám v paměti dodnes. Ale to už je jiné téma. R^ [>-]

11 0
možnosti
Foto

Jéje, máme tady celou severní Moravu. Rapotín... znám, mám to za bukem. Vzpomenete si na název hory, kde se dělala ta lesní cesta?

2 0
možnosti
MB

Bramborové brigády jsem s ideologií nějak neslučoval. Chápal jsem to tak, že pivo nemáme pít v Brně, ale kdesi na dědině. Podvečerní dozory poměrně volné - mj. na průmyslovce existovala legální kuřárna ! Vesnická krčma dobrá - O to horší ráno ! Doslova, oko kalné - dech nečistý. Přijel povoz podivný - Vysvětleno - Traktor s vlečkou. Můj dotaz, čím tedy budeme cestovat my, byl kantorem přijat jako rebelantský. Již přesun na brambořiště mi nečinil dobře, hrůza - Ruka na okraji mi přimrzla! Pole sympatické - krátké. Hrubý omyl - Konec zahalen mlhou ! Dobře, tedy první ohyb. Má, prozíravě natažená ruka zabránila střetu čela s hlínou. Kolega byl svižný ! Po ohebu se napřímil a zase sklonil. Ve stravu těla pokrouceného - Se chystal k mocnému sdělení ! Zachytil jsem text = Pivo - rum - zelená - pivo ! Všechno zlé, bylo k čemusi dobré. Kantor vyhodnotil náš vztah k agronomii tak, že jsme koše opustili a povýšili - doslova! Byli jsme na vlečce, kde jsme děvčatům pomáhali sypat sesbírané hlízy ! Děvčatům jsme pomáhali vzorně - volného času nelenili ! ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Děckám to prospěje, když poznají, kolik dá práce, než jim na stůl přistane talíř s řízkem a brambory, a dospělým se žíly nezkrátí. Chodili jsme pracovat na pole a později, jako TH pracovníci, také na pole a navíc do lesa sázet stromky - bylo to fajn, vyzunkla se přitom láhev meruňky a kolektiv se utužil!

5 1
možnosti
JK

Leda nepovinně, za stejný plat a za stejných podmínek jako řadoví zaměstnanci.

1 1
možnosti
Foto

Upřímně řečeno - Davide, nevím jak Ty, ale já se na podstatu bramborových brigád dívám jako na násilné donucení k práci v době, kdy nebyly stroje a lidi. A tak nastoupili budoucí lékaři, právníci, pedagogové atd., aby jim byla mimo jiné dokumentována podstata socialistického zřízení. Na brigádu se muselo jezdit, nebyla dobrovolná. A těch pár šupů....no.

To píšu jako člověk, který každé prázdniny pracoval mnimálně měsíc na NHKG - koksovna a provoz nové chemičky. Na baterii to byla dřina, chodil jsem na kolotoče. Ale výdělek byl poctivý a stál za to.

9 3
možnosti
MK

Stroje na dokonalou sklizeň chmele nejsou dodnes,stejně jako na sklizeň vína, jahod apod. Proto nastupují sezonní pracovníci a například v Itálii na sklizeň za minimální mzdu nastupují i studenti lékařských fakult, ne každý student má bohaté rodiče.

Problém byl jinde a to, že komunisté byli "bojovníci" proti vykořisťováni, ale sami vykořisťovali, protože jinak by jim ten režim padl mnohem dříve.

7 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik