Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J46a22n 80K25a92z43d35a

13. 12. 2021 11:12

Státní úředník (čímž je i prezident) jedná v rámci toho co mu zákon dovoluje či ukládá (na rozdíl od fyzických osob, které mohou jednat libovolně, pokud jim to zákon nezakazuje).

Takže pokud je v ústavě napsáno "prezident jmenuje na návrh předsedy", pak z toho jednoznačně vyplývá, jaký je úřední postup (předseda navrhne, prezident jmenuje).

Autor buďto z nevědomosti, nebo úmyslně (což je horší), míchá jablka s hruškami (příklad návrhu k sňatku). Přesně zde je ale vidět právě ten rozdíl mezi úředníkem (který koná jak mu přikazuje zákon) a fyzickou osobou (zde návrh není povinností přijmout).

Rád bych viděl autora, jak by se tvářil, kdyby podal na katastrálním úřadě NÁVRH NA VKLAD a úředník by mu s úsměvem odvětil - "Ale pane, to se mi nelíbí, že jste si koupil další nemovitost, já vám ji do KN nezapíšu"...

5 1
možnosti
VO

Jinak, pane autore, jistě máte plno citací z existujících zákonů, kde se píše, že je nějaká část státní správy povinna žádosti či návrhu vyhovět. Když tak vehementně trváte na tom, že jde o volnou formulaci, která dává úřadu naprostou volnost v rozhodování.

Nebo... že by celé naše zákonodárství bylo postaveno na libovůli? ;-)

Možná že chcete dělat rozdíl mezi návrhem a žádostí - z praktického hlediska tam však žádný rozdíl není. Obojí je věc, o které se může v normálním životě protistrana libovolně rozhodovat. Žádost má si myslím z hlediska vážnosti o něco menší důraz, než návrh ("prosím Tě, dej mi" má menší důraz, než "navrhuji, abys mi dala"). A přesto úřady o žádostech rozhodují a nemají při tom úplnou volnost.

2 0
možnosti
AK

Přesně tak. Žádost nebo návrh, to je úplně jedno, vždy jde o řízení "nikoliv-ex-offo". Podstatnější je rozdíl, jestli jde o řízení sporné či nesporné... ale u jmenování vlády jaksi žádná protistrana neexistuje.

0 0
možnosti
Foto

V tomto textu se návrh premiéra na složení vlády dostává prakticky na úroveň téhož z filmu Indecent proposal. Neumím si to vysvětlit jinak, než jako pokus o provokaci.

Z Ústavy jednoznačně vyplývá, že prezident je nezodpovědný. Naproti tomu premiér předkládá návrh složení týmu, se kterým má čtyři roky spolupracovat. Ten návrh vychází z kompromisu mezi jeho přáním a koaliční vyjednáváním.

Už jen z toho je zřejmé, že Ústava předpokládá, že prezident je soudný a tyto věci chápe, a proto není třeba ponižovat jej implicitními příkazy.

A dokonce i Miloš Zeman to v minulosti chápal. To ovšem byl v opačné pozici.

6 4
možnosti
AK

Až na to, že problém je v tom dalším slově - jmenuje. Ústava používá indikativ prézentu, což v právnické češtině standardně znamená povinnost. "Soud přihlédne, odmítne, rozhodne" znamená, že soud musí při splnění popsaných podmínek přihlédnout, odmítnout nebo rozhodnout. Pokud mu zákon dává prostor, obsahuje formuli "může přihlédnout, odmítnout, rozhodnout".

A když je někde "na návrh státního zástupce soud vydá, přijme, rozhodne", znamená to, že soud nemůže postupovat sám, iniciativa musí vyjít od obžaloby - a pokud ten návrh není úplně nesmyslný, tak mu vyhoví. To stejné platí, když si třeba požádáte o občanku nebo vydání řidičáku - podáte na úřad návrh a pokud není úplně zmaštěný (a jste občan resp. abslvent autoškoly), úřad vám vyhoví.

Plést do právních textů nabídky k sňatku je dost úlet.

6 0
možnosti
TH

Zeman s jeho vypečeným právníkem Nespalou tohle jistě vědí, takže chce zase škodit, protože několik měsíců navrch mu v jeho zákeřném mozku skýtá možnost na rozvrácení vztahů v koalici.

Celé je to nesmysl, kdyby ho normálně jmenoval a on se skutečně neosvědčil, tak není vůbec žádný problém provést během pár dní personální výměnu. Na takovém MZ je to rutina.

Ta jeho umíněnost spojená s pomstychtivostí je už vysloveně odporná.

2 2
možnosti
LH

Pekarová v ČT-OM na dotaz ministra Havlíčka, zda by na místě prezidentky jmenovala vládu s ministrem panem Volným, navrhovaným premiérem, tak jen kličkujíc žvanila a odpovědi ji zbavil Moravec klasickým odbočením z tématu. Sláva ČT nepohasla.

3 0
možnosti
RC

jmenuje na navrh premiera....

navrh je navrh, jmenuje je JMENUJE.

SLysel jste nekdy spojeni navrh na vklad do katastru?

Muze si sef katastru vyminit, ze vam nezapise koupi nemovitosti proto, ze mu chodite za zenou?

6 0
možnosti
Foto

Tak zápis do katastru jsem zažil dvakrát a pokaždé prudili. Poprvé po naší stížnosti to předali jinému úředníkovi a najednou to po měsících šlo. Podruhé to trvalo několik let a přestože se z naší strany nic nezměnilo tak najednou to také šlo. Tam vás má úředník totálně ve své moci a pokud je líný nebo nekompetentní prostudovat vše tak raději zápis nepovolí.

0 0
možnosti
RP

Autore, pětikolčím ovcoidům se tímto blogem asi moc nezavděčíte.

Jinak to, co píšete, je logické.

5 4
možnosti
RC

Takze katastr muze navrh na vklad nezapsat, kdyz se mu nechce?

2 0
možnosti
Foto

Změna významu slova "jmenuje" a pak i "dává přednost protijedoucím vozidlům" , "dává znamení o změně směru jízdy" atd....... chytrý Grubere :-P

1 2
možnosti
TH

Vy pochopitelně nemusíte dát přednost, ale v takovém případě musíte počítat s následky. A jelikož to Zeman "nechápe", tak mu to za drahé peníze bude muset vysvětlit soud.

3 0
možnosti
TH

Jaké slovo by tam místo slova "návrh" tedy mělo být? Doporučení, přikaz, rozkaz...?

Nenapadá mne nic, co by v Ústavě nevypadalo tak násilně a přitom dávalo najevo, že o tom rozhoduje premiér a prezident jen potvrzuje. Asi by se ta věta musela úplně přeformulovat.

2 1
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik